Ekonomické informace 1. 2. 2007

Poštovné za většinu obyčejných zásilek do evropských zemí je ode dneška vyšší. Palivové dříví bude zřejmě levnější. Ode dneška mohou firmy podávat elektronická celní prohlášení. Krajský soud v Ústí nad Labem potvrdil usnesení ústeckého okresního soudu o exekuci na majetek potravinářské firmy Setuza.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta

Česká pošta | Foto: Jan Rosenauer

Poštovné za většinu obyčejných zásilek do evropských zemí je ode dneška vyšší. Česká pošta ale nebude mít ze zdražení ani korunu, poznamenává mluvčí podniku Dita Václavíková.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Václavíková: Česká pošta

Palivové dříví bude zřejmě levnější. Poslanecká sněmovna v prvním čtení podpořila návrh na jeho zařazení do snížené, tedy pětiprocentní sazby daně z přidané hodnoty. Levněji by se tak mohly prodávat polena, špalky, dřevěné štěpky a piliny. Státní rozpočet by přišel asi o 60 milionů korun ročně.

Ode dneška mohou firmy podávat elektronická celní prohlášení. Česko publika totiž jako jedna z prvních zemí Evropské unie zahajuje provoz nového informačního celního systému Export Control System - takzvaný "e-vývoz". Podle mluvčího generálního ředitelství cel Jiřího Bartáka se firma přihlašuje do systému na svém místní podnikatelském celním úřadu.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Barták: Elektronické celní prohllášení

Krajský soud v Ústí nad Labem potvrdil usnesení ústeckého okresního soudu o exekuci na majetek potravinářské firmy Setuza. Návrh podal Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond kvůli čtyřmiliardové pohledávce. Nabídku Setuzy, že uhradí 850 milionů korun, odmítl minulý týden ministr zemědělství Petr Gandalovič. Na aktuální rozhodnutí soudu reagovala mluvčí Setuzy Marie Logrová.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Logrová: Setuza

Komplexní obnova dosluhující uhelné elektrárny Tušimice II. začne v polovině roku. Elektrárenská společnost ČEZ do ní bude investovat přes 20 miliard korun, termín ukončení prací je rok 2010. Součástí modernizace bude i výměna odsiřovacího zařízení.

Cena ropy kolísá. Po zprávě o vydatných zásobách ve Spojených státech šla dolů, pak se ale pokles zastavil a cena se nakonec přehoupla přes 58 dolarů za barel.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme