Ekonomické informace 10. 10. 2002

Stále mohutně rostou ceny kakaových bobů na světových trzích. Včera se londýnská cena vyšplhala na 2452 dolary za tunu, což je nejvíce přinejmenším za posledních 17 let. Kakao rychle zdražuje od počátku ozbrojených nepokojů na Pobřeží slonoviny - tedy už tři týdny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čokoládové bonbóny

čokoládové bonbóny | Foto: Jitka Vocelková

Pobřeží slonoviny je největším producentem kakaa na světě a trh se obává, že boje naruší dodávky této komodity v době, kdy poptávka po kakaových bobech překračuje už třetím rokem jejich produkci.

Společnost Nestlé Česko nevylučuje, že během několika měsíců se rostoucí náklady objeví v cenách výrobků z kakaa. Vzhledem k tomu, že zdražuje i cukr, očekávají odborníci, že čokoládové výrobky by mohly být dražší až o 10 %.

Pojistit si nově majetek proti přírodním pohromám bude o několik desítek procent dražší. Pojišťovny, které působí na našem trhu, zdraží kvůli cenám, které budou nově platit svým zajistitelům. Ti totiž po opakujících se povodních hodnotí Českou republiku jako rizikovou a tak pravděpodobně zdraží jako první. O kolik přesně, to zatím podle náměstka České pojišťovny Miroslava Matochy jasné není. Sama Česká pojišťovna chce občanům nově uzavírané pojištění proti riziku záplav zdražit až o 20 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

M.Matocha: Pojistné

Podobné zvýšení cen majetkového pojištění chystá i většina ostatních velkých pojišťoven. Například IPB Pojišťovna plánuje 20procentní zdražení, Allianz zvýší sazby u privátního pojištění domů a domácností v průměru o 25 až 30 procent.

Poslanecká sněmovna udělala průvan v personálním obsazení státních fondů a agentur. Poslanci odvolali prezidium a dozorčí radu Fondu národního majetku a pět lidí z dozorčí rady Státního fondu rozvoje bydlení. Z dozorčí rady České konsolidační agentury odvolali Libora Ježka. Většina odvolaných je z ODS nebo sociální demokracie. Jak říká lidovec Miroslav Kalousek, šlo o pozůstatek někdejší opoziční smlouvy.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Kalousek: FNM

Ministerstvo financí navrhlo rozložení splátek ztráty České konzolidační agenury. Z celkové častky 100 miliard korun tak stát v příštím roce uhradí 40, namísto původně plánovaných 60ti miliard korun. Jak využije 20 miliard, které tak bude mít navíc k dispozici, prozradil tiskový mluvčí ministerstva financí Jaroslav Dědič.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Dědič: ČKA

Půjčka by totiž jinak zvýšila navrhovaný rozpočtový schodek. Ten chce ale vláda udržet na úrovni 157 miliard korun.

Vláda může pomoci zadluženým ocelárnám. Podepsala totiž s Evropskou unií dodatkový protokol k asociační dohodě, který umožňuje nalít státní peníze do restrukuralizace hutí. Podrobnosti vysvětlí náš bruselský zpravodaj Milan Fridrich.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich: Ocelárny a EU

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme