Ekonomické informace 10. 3. 2005

Ministři letos nebudou moci utratit většinu z téměř 29 miliard korun, které loni jejich úřady ušetřily. Utrácení úspor omezila vláda na návrh ministra financí Bohuslava Sobotky. Hrozí totiž, že by se prohloubil schodek českých veřejných rozpočtů a republika by tak nesplnila svůj závazek vůči Evropské unii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Ministři včera schválili věcný záměr zákona o spolupráci státu a soukromých firem. V rámci systému označovaného zkratkou tři Pé by soukromníci mohli stavět a provozovat silnice, nemocnice, věznice nebo vybírat elektronické mýtné. Šéf legislativní rady vlády Jaroslav Bureš doufá, že návrh se uplatní v praxi už za několik měsíců.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Bureš: Návrh zákona

Příliv zahraničních investic do České republiky se během loňského roku zdvojnásobil na téměř 115 miliard korun. Vyplývá to z údajů České národní banky. Zahraniční firmy k nám láká - kromě našeho vstupu do Evropské unie - také náš stabilní hospodářský růst. Analytička Raiffeisen bank Helena Horská připomíná, že z téměř 60 procent investují společnosti, které u nás už působí.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Horská: Zahraniční investice

Stížnosti podnikatelů na přílišné odvody státu se mohou opřít o další argument. Ze studie Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj vyplývá, že v České republice jsou vedlejší náklady práce jedny z nejvyšších v Evropě. Daně z příjmu a pojištění spolknou téměř 44 procenta celkových nákladů na zaměstnance, což je výrazně nad průměrem Evropské unie. Průměr zemí OECD je 36 a půl procenta. Dražší pracovní síla je například v Německu nebo Belgii. Výrazně pod průměrem jsou Irsko a Velká Británie.

Mladoboleslavská Škoda Auto je úspěšná v Indii. Protože roste zájem o její automobily, zdvojnásobí výrobní kapacitu svého indického závodu, který bude využívat jako regionální výrobní základnu. Potvrdil to podniku Evžen Krauskopf.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Krauskopf: Škoda Auto v Indii

Čína od dubna zvýší dovozní cla na některé autodíly, aby zbrzdila jejich import. Rozhodnutí čínské vlády zřejmě podstatně zvýší náklady zahraničním automobilkám, včetně koncernů Volkswagen a General Motors.

Kanadská telekomunikační firma TIW potvrdila, že jedná s britskou skupinou Vodafone Group o prodeji českého mobilního operátora Oskar. Zároveň s Oskarem chce TIW světové mobilní jedničce prodat i rumunského operátora MobiFon. Vodafone na českém trhu žádná aktiva nemá a nedávno vypadl z užších nabídek na koupi Českého Telecomu.

Ceny ropy včera lámaly rekordy. Americká lehká WTI včera překročila 55 dolarů 70 centů za barel- překročila tak dosavadní maximum z loňského října. Zdražovala také severomořská ropa Brent a poprvé v historii překročila hranici 54 dolarů za barel - a to o 5 centů.

Čechofracht koupil stoprocentní podíl v konkurenční pražské firmě Spedi-Trans. Konsolidované tržby obou podniků by měly letos přesáhnout pět miliard korun -kolik stála akvizice, ale společnosti neřekly.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme