Ekonomické informace 13. 4. 2004

V otrokovickém Moravanu se odboráři dál chystají jednat s managementem o výplatě zpožděných mezd. Centrální banka se chystá k prodeji části výnosů z investic devizových rezerv. Hovoříme také o poklesu zájmu o nové automobily i o expanzi technologického centra britské firmy Ricardo Group v Česku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České papírové bankovky

České papírové bankovky | Foto: Jan Rosenauer

Demonstrací, případně i vyhlášením stávkové pohotovosti hrozí odboráři otrokovické společnosti Moravan - Aeroplanes. Důvodem je chronické zpožďování výplaty mezd, které přetrvává už od loňska. Odboráři a zaměstnanci dnes budou o řešení kritické situace ve firmě jednat s vedením, kterému podle předsedy odborové organizace Moravanu Milana Mazela předloží následující požadavky.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Mazel: Moravan

Česká národní banka bude postupně prodávat část výnosů z investic devizových rezerv. Chce tak zastavit neustálé zvyšování rezerv, které je pro banku nákladné. Podle Davida Marka ze společnosti Patria Online prodej povede k posílení koruny.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: Koruna

Zájem o nová osobní auta se letos snížil. Během prvního čtvrtletí se jich prodalo o desetinu méně než loni. Téměř polovina prodaných aut patřila mladoboleslavské Škodovce, i ta ale v prvních třech měsících zaznamenala pokles prodejů. Tajemník Svazu dovozců automobilů Pavel Tunkl však upozorňuje, že první kvartál vykazuje horší výsledky každý rok. V příštích měsících by se měl proto zájem o nové vozy opět zvýšit.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Tunkl: Prodej automobilů

Největší britská firma působící v oblasti výzkumu a vývoje a motorových vozidel Ricardo Group výrazně rozšíří své technologické centrum v České republice. Do výzkumu a vývoje spalovacích motorů a dalších komponentů společnost investuje nejméně 70 milionů Kč a vytvoří až 170 nových pracovních míst pro pracovníky s vysokou kvalifikací. Jak připomíná mluvčí Czechinvestu Jana Víšková, počet zaměstnanců firmy u nás se tak zvýší z třiceti na 200.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Růst zaměstnanců

Šéf německé centrální banky Ernst Welteke, kterého představenstvo Bundes banky postavilo mimo službu, se do své funkce už zřejmě nevrátí. Důvodem přitom není jeho prohřešek, že si nechal zaplatit luxusní silvestrovský pobyt v Berlíně, ale nerspokojenost spolkové vlády. Podrobnosti přidává náš zpravodaj v Německu David Šťáhlavský.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Bundes Bank

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme