Ekonomické informace 15. 2. 2006

Ministři financí Evropské unie definitivně schválili dohodu o snížené sazbě daně z přidané hodnoty. Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond už od konsolidační agentury převzal více než čtyřmiliardovou pohledávku za Setuzou. Vlna neopodstatněného posilování naší měny možná skončila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Ministři financí Evropské unie definitivně schválili dohodu o snížené sazbě daně z přidané hodnoty. Pro Česko to znamená, že i v příštích letech zůstane ve snížené sazbě DPH vytápění budov, naopak daň na výstavu nových bytů od roku 2008 vzroste na 19 procent.

Aby bydlení pro obyvatele České republiky zůstalo alespoň v rámci možností dostupné, rozhodla se vláda poměrně široce definovat takzvané. sociální bydlení, na které bude možné zachovat nižší sazbu daně i po roce 2007. Jeho přesnou definici mají ministři projednat během dneška.

Podle Daniely Grabmüllerové z ministerstva pro místní rozvoj by do kategorie sociálního bydlení měly spadat i některé klasické byty a menší rodinné domky.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Grabmüllerová: Sociální bydlení

Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond už od konsolidační agentury převzal více než čtyřmiliardovou pohledávku za Setuzou. Převod pohledávky je součástí plánu, podle nějž má stát opět získat v Setuze vliv. Ten ztratil poté, co byl fond počátkem listopadu nucen na základě opční smlouvy z roku 2002 převést více než 38 procent akcií této potravinářské firmy na společnost Český olej.

Společnost Český olej teď vlastní přes 90 procent akcií Setuzy a podpůrný fond od ní chce akcie původně vlastněné státem získat zpět. Jak bude dále postupovat, vysvětluje mluvčí fondu Tomáš Vyšohlíd.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Vyšohlíd: Pohledávka za Setuzou

Vlna neopodstatněného posilování naší měny možná skončila. Koruna se včera dále znehodnotila a k oběma hlavním měnám, tedy k euru i k dolaru, oslabila zhruba o dvacet haléřů. Trh tak reagoval na prohlášení člena bankovní rady centrální banky Jana Fraita, který se vyslovil pro snížení úrokových sazeb, jenž by koruně mělo zabránit v dalším posilování.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Frait: Intervence proti koruně

Prezident americké centrální banky Ben Bernanke dnes vystoupí před Sněmovnou reprezentantů s pololetní zprávou o měnové politice. Na jeho slova se zájmem čekají obchodníci i analytici. Podle hlavního ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka nejen proto, že jde o první projev nového šéfa FED, ale také proto, že přichází v době, která je plná rozporných ekonomických signálů.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Mertlík: Zpráva FED

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme