Ekonomické informace 18. 12. 2003

Přibližně půldruhé miliardy korun ročně bude naše armáda platit za pronájem 14 stíhaček Jas-39 Gripen. Pro letadla britsko-švédského konsorcia BAE Systems- Saab se rozhodla vláda na doporučení odborné komise. Vyzbrojení Gripeny by mělo přinést výhody také domácím firmám a regionům s vysokou nezaměstnaností.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Saab J-39 Gripen nad oceánem

Saab J-39 Gripen nad oceánem | Foto: SAAB-BAE Systems

S pronájmem letadel totiž souvisejí přímé investice nebo podpora exportu tuzemských podniků, jak upřesnil šéf komunikace společnosti BAE Systems John Neilson.

Přehrát

00:00 / 00:00

John Neilson o offsetových programech

Příští rok nás čeká pořádný průvan v peněžence. Hlavním důvodem zdražování budou rostoucí spotřební daně například na alkohol a cigarety, ale také na benzín a naftu. Podle analytika VolksBank CZ Vladimíra Pikory však zvýšení cen pokryjí rychle rostoucí mzdy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vladimír Pikora o zdražování

Americká společnost Andrew podepsala kontrakty s českými subdodavateli v celkovém objemu 12 milionů dolarů. Brněnský závod na výrobu mikrovlnných antén a dalšího vybavení pro bezdrátovou komunikaci se na spolupráci dohodl se společnostmi Böhm Plast Technik, Drop Press, Pulco a SCA Packaging .Jak Radiožurnálu řekla mluvčí agentury CzechInvest Jana Víšková, jednotlivé zakázky budou realizovány v průběhu tří let a v regionu díky nim postupně vznikne dalších asi 180 pracovních míst.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jana Víšková o zakázkách

Podnikatel Karel Komárek a jeho lidé se na dnešní mimořádné valné hromadě ujmou funkcí v orgánech cestovní kanceláře Fischer. Václavu Fischerovi, který do podzimu vlastnil 100 procent firmy, by mělo zůstat křeslo předsedy představenstva. Podle dohody s Komárkem, který získal v cestovní kanceláři 75procentní podíl, bude Fischer i nadále řídit marketing a obchod. Komárkovi lidé budou odpovědní za finance.

Přehrát

00:00 / 00:00

Věra Kudynová o rozdělení funkcí

Komárek získal prostřednictvím firmy K&K Capital Group majoritu nejen v cestovní kanceláři, ale také v dalších dvou Fischerových firmách poté, co podnikateli pomohl z finančních problémů.

Hospodářská komora České republiky chce předložit parlamentu ke schválení návrh novely zákona o fungování komory. Měla by zlepšit konkurenceschopnost českých podnikatelů na jednotném trhu Evropské unie. Podle mluvčí komory Viktorie Plívové by členství v komoře bylo pro podnikatele povinné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Viktorie Plívová o členství v komoře

Markéta Kaclová, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme