Ekonomické informace 18. 2. 2002

Ministerstvo financí zřejmě špatně hospodařilo s prostředky na zasedání světových finančníků. Pondělí je dalším mezníkem v prodeji plzeňské Škody Holding. Budoucnost tradičního výrobce kol - Favoritu Rokycany - není příliš jistá. Německo se těší na oživení hospodářství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Ministerstvo financí zřejmě špatně hospodařilo s prostředky na zasedání světových finančníků. Konkrétně s 26 milióny korun určenými na předloňské setkání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze. Takový je závěr šetření Nejvyššího kontrolního úřadu. Podle jeho prezidenta Lubomíra Voleníka vznikly hlavní nedostatky v hospodaření ještě před samotnou akcí.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Voleník: Nedostatky v hospodaření MF

Pondělí je dalším mezníkem v prodeji plzeňské Škody Holding. Protože je posledním termínem pro podání přihlášky do výběrového řízení, ve kterém by Česká konsolidační agentura měla vybrat poradce pro prodej sta procent akcií Holdingu a vyhledání strategického partnera. Radiožurnálu to potvrdil kancléř Agentury Jan Cimburek.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Cimburek: Výběr poradce prodeje Škody Holding

Budoucnost tradičního výrobce kol - Favoritu Rokycany - není příliš jistá. Krajský soud v Plzni ho poslal do konkursu na návrh České konsolidační agentury, která je s pohledávkou 110 milionů korun největším věřitelem podniku. Jeho dluhy dosahují celkové výše 150 milionů korun. Připomeňme, že do roku 2000 vlastnila Favorit olomoucká společnost Olpran, poté kunovická firma Kovl, která nakonec dlouhodobě ztrátový závod prodala neznámé švýcarské obchodní společnosti. Jana Mertová zjišťovala, co si chtějí výrobci kol v Rokycanech počít.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Mertová: Budoucnost Favoritu Rokycany

Německo se těší na oživení hospodářství. Sotva odvrátilo hrozbu, že kvůli schodku státního rozpočtu dostane výstražný - tzv. modrý dopis - od Evropských partnerů, protože se dostalo do pásma možných sankcí, oznámil ministr financí Aichl radostnou novinu. Očekává totiž ekonomický růst. Podrobnosti má náš Berlínský zpravodaj David Šťáhlavský.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Růst německé ekonomiky

Francouská společnost EDF nepodá novou nabídku na koupi české elektroenergetiky. V pátek to oznámili mediální zástupci společnosti. EDF podle nich nechce za ČEZ a podíly v šesti regionálních distribučních společnostech nabídnout více peněz, než v prvním kole, protože vyšší kupní cena by snížila rentabilitu celé investice. Původní nabídku, kterou česká vláda považovala za nedostatečnou, zpracovalo 140 francouzských odborníků. Podle nich strategická pozice našich podniků neodpovídá ceně 200 miliard korun, kterou požaduje česká vláda.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme