Ekonomické informace 18. 9. 2003

Pokud máte rádi typickou anglickou snídani, budete muset v budoucnu sáhnout o něco hlouběji do peněženky. Ceny vajec podle producentů zřejmě vzrostou až o jednu třetinu, protože teď je jejich výkupní cena pod hranicí výrobních nákladů. Růst by měl odpovídat trendům v sousedním Německu, kde vejce v posledních týdnech výrazně podražila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vejce

vejce | Foto: Zlatá vejce

Podle předsedy Českomoravské drůbežářské unie Františka Nováka musí jít cena nahoru, aby vejce vůbec zůstala na domácím trhu. Lukrativních nabídek ze zahraničí je totiž dost.

Přehrát

00:00 / 00:00

F. Novák: Cena vajec

Konečný vládní návrh rozpočtu na příští rok je na světě. Původní varianta rozpočtového schodku z dílny ministerstva financí doznala jen kosmetických změn - je nižší o 3 miliardy. Poslanci tak budou schvalovat příjmy a výdaje státní pokladny s deficitem 115 miliard korun. Podle analytika společnosti Cyrrus Petra Bánovského ale ani tato varianta sama o sobě nezlepší stav veřejných financí, který je důležitý například pro případné přijetí eura.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Bánovský: Rozpočet

Mírně srazit schodek rozpočtu dovolila část z 11-ti a půl miliardové sumy, kterou MF nečekaně objevilo. K poslancům se musí vládní návrh státního rozpočtu dostat nejpozději do konce září.

V Praze dnes budou znovu jednat zástupci českého státu a japonské investiční banky Nomury, která vlastnila někdejší Investiční a Poštovní banku. Obě strany se vzájemně žalují za ztráty způsobené investicí Nomury do IPB. Mluvčí ministerstva financí Jaroslav Dědič nemůže výsledek jednání předvídat, ale předpokládá, že strany se během dneška ještě dohodnout nemohou.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Dědič: Jednání s Nomurou

Německý výrobce technických plynů Linde AG chce investovat kolem 100 milionů eur, tedy více než 3 miliardy korun, ve střední a východní Evropě. Investice půjdou do tří závodů v České republice a v Rumunsku, největší částka zamíří do Vřesové na západ Čech. Podle Jany Víškové z agentury CzechInvest tam bude firma investovat během tří let zhruba 2 miliardy do nového závodu na výrobu technických plynů.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Investice Linde AG

Čeští pivaři drží stále prvenství ve spotřebě zlatavého moku. Každý za rok vypije 160 litrů. Ani letošek se tomuto trendu nijak nevymyká. Za první pololetí se v České republice prodalo téměř 9 milionů hektolitrů piva. Tento výsledek je o 1 procento lepší než loni, pochvaluje tento vývoj Karel Witz z Českého svazu pivovarů a sladoven.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Witz: Spotřeba piva

Milan Kopp, Marika Táborská, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme