Ekonomické informace 19. 5. 2003

Zákon o investičních pobídkách se musí změnit. Návrh jeho novely dnes projedná vláda. Evropská unie poskytla České republice další peníze. Skoro 2 a půl miliardy korun jsou poslední předvstupní pomocí, kterou dostaneme před našim plánovaným vstupem mezi členské země unie. Česká republika je největším vývozcem do Německa ze všech kandidátských zemí. Podle německých statistik vzrostl v loňském roce český vývoz k našim západním sousedům o 12 procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Zákon o investičních pobídkách se musí změnit. Návrh jeho novely dnes projedná vláda. Podle mluvčího ministerstva průmyslu Iva Mravinace se změny dotknou výhradně způsobu, jakým se schvaluje podpora konkrétnímu investorovi a to kvůli našemu předpokládanému členství v Evropské unii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivo Mravinac o investičních pobídkách

Evropská unie poskytla České republice další peníze. Skoro 2 a půl miliardy korun jsou poslední předvstupní pomocí, kterou dostaneme před našim plánovaným vstupem mezi členské země unie. Jak doplnuje mluvčí Ministerstva financí Eva Nováková, peníze z programu Phare půjdou hlavně do oblasti vzdělávání a poradenství.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eva Nováková o směrování peněz z Phare

Česká republika je největším vývozcem do Německa ze všech kandidátských zemí. Podle německých statistik vzrostl v loňském roce český vývoz k našim západním sousedům o 12 procent. Česko se tak pro Německo stalo nejvýznamnějším obchodním partnerem ze všech budoucích států Evropské unie. Silnou pozici si naši exportéři u německých podniků udrželi i přes recesi, která v Německu stále přetrvává. S objemem dovezených výrobků za více než 500 mld. korun jsme prokazáali větší konkurenceschopnost než např. čtyřikrát větší Polsko a dostali jsme se tak na 11. místo v pořadí nejvýznamnějších dovozců na německý trh. Jak říká generální ředitel vládní agentury Czechtrade Martin Tlapa, za našimi exportními úspěchy stojí tradiční spolupráce našich a německých podniků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Tlapa o spolupráci s německými podniky

Téměř beze změn schválili šéfové vládních stran návrh reformy veřejných financí. Ta předpokládá, že se schodky veřejných rozpočtů sníží na čtyři procenta do roku 2006. Zatím je to šest procent. Konečnou podobu reformy ještě musí schválit vláda a to zřejmě koncem června. Do té doby ji čeká ještě jednání s odbory a zaměstnavateli.

Čeští výrobci hraček si příliš netroufají proprazit na exotické trhy. Dokazuje to například největší veletrh hraček na středním východě, který začal v Dubai a je bez naší účasti. Jak doplňuje naše spolupracovnice na Arabském poloostrově Šárka Furda, expozice evropských firem nejsou ničím výjimečným. Dokazují to například hračkáři z Německa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šárka Furda o evropských expozicích

Markéta Kaclová, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme