Ekonomické informace 2. 2. 2005

Podmínky státní pomoci při likvidaci následků živelních pohrom by se měly změnit. Ministerstvo pro místní rozvoj chce využít zkušenosti z povodní před třemi lety tak, aby finanční pomoc jednotlivcům i obcím byla rychlejší a účinnější. Návrh dnes projedná vláda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lahovičky pod vodou

Lahovičky pod vodou | Foto: Jan Rosenauer

Podle Jiřího Faifra z ministerstva pro místní rozvoj jde hlavně o způsob dokládání vzniklých škod.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Faifr: Státní pomoc při živelních pohromách

Vládní agentura CzechTrade včera otevřela svou pobočku v Rakousku. Ta by měla podpořit vzájemný obchod. Zájem našich a rakouských podnikatelů o spolupráci je prý opravdu velký. V současné době obchoduje s českými firmami více než 6 tisíc rakouských společností a Naše obchodní bilance loni skončila přebytkem 30 miliard korun při celkovém obratu 159 miliard. Radiožurnálu to řekla ředitelka CzechTradu Jitka Hanzlíčková.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Hanzlíčková: Czech Trade v Rakousku

V tuto část roku obvykle odniky zveřejňují své hospodářské výsledky. Pojďme se podívat na některé z nich. Například společnost Vítkovice Steel loni vytvořila neauditovaný zisk 1,6 miliardy korun při tržbách 13,5 miliardy korun, což jsou nejlepší výsledky od jejího založení v roce 2001. Třinecké železárny očekává podle předběžných výsledků za loňský rok 3,5miliardový zisk před zdaněním, což je sedminásobek hodnoty předchozího roku. Produkce jediného českého výrobce válcovaných hliníkových polotovarů společnosti Al Invest Břidličná ze skupiny Karbon Invest se v loňském roce přiblížila hranici 40 000 tun. Tržby vzrostly o 11 procent na 3,9 milidar korun. Podvrdila mluvčí vlastníka Věra Brejová.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Brejová: Al Invest Břidličná

Fond národního majetku chce v posledním roce své existence zvýšit výdaje na provoz a mzdy o téměř 39 milionů korun na 185,5 milionu. Důvodem jsou jednorázové náklady související s ukončením činnosti fondu. Podle informací ČTK chce dát fond mimo jiné 28 milionů korun na odstupné propuštěným zaměstnancům.

Celkové tržby tuzemského obchodu, , v loňském roce podle odhadu Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR meziročně vzrostly o zhruba deset procent na více než 2,5 bilionu korun. Statistika zahrnuje velkoobchod, maloobchod i obchod v motorismu. Hlavní podíl na tržbách obchodu měl i v loňském roce sektor malého a středního podnikání následovaný velkými obchodními firmami se 100 a více zaměstnanci. To podle Svazu svědčí o pokračující koncentraci českého obchodu.

Češi mají deváté nejnižší daně z 25 států Evropské unie. Lidé a firmy odvedou státu na daních 36,2 procenta hrubého domácího produktu, zatímco průměr EU činí 41,5 procenta. V Česku jsou relativně nízké přímé i nepřímé daně, ale odvody na sociální a zdravotní pojištění má ČR druhé nejvyšší v celé unii. Údaje za rok 2003 zveřejnil na svých internetových stránkách statistický úřad Eurostat.

Milan Kopp, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme