Ekonomické informace 2. 2. 2007

Pražská burza získala od ministerstva průmyslu a obchodu povolení pro obchod s elektrickou energií. Telefonní budky začaly přijímat nejen české mince, ale také eura. Ministerstvo průmyslu a obchodu plánuje sloučení agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest s agenturou CzechTrade, která má na starosti podporu českého exportu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dráty elektrického vedení

dráty elektrického vedení | Foto: Marián Vojtek

Na půldruhé miliardy korun odhaduje Česká asociace pojišťoven škody, které v předminulém týdnu způsobil orkán Kyrill téměř v celé naší republice. Lidé už nahlásili 55 tisíc pojistných událostí.

Pražská burza získala od ministerstva průmyslu a obchodu povolení pro obchod s elektrickou energií. Organizaci tohoto trhu, který má odstartovat v červnu, bude mít na starosti Energetická burza. Protože výrobci mají nasmlouvané dlouhodobé kontrakty, na trh zřejmě v prvním roce přijde jen 15 až 30 procent vyrobené energie. Jak očekává Jan Procházka ze společnosti Cyrrus, nová burza by měla hlavně zprůhlednit tvorbu cen elektřiny.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Procházka: Burza

Telefonní budky začaly přijímat nejen české mince, ale také eura. Využijí toho nejen cizinci, ale také lidé, kterým po návratu ze zahraničí zbyla v kapse drobná eura a centy. Při placení hovoru lze dokonce kombinovat obě měny. Podle mluvčího Telefoniky 02 Martina Žabky bude novinka fungovat ve třetině z 25 tisíc telefonních automatů.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Žabka: Telefonní budky

Ministerstvo průmyslu a obchodu plánuje sloučení agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest s agenturou CzechTrade, která má na starosti podporu českého exportu. Jedná se o součást organizačních a personálních změn, které na ministerstvu začaly odvoláním některých lidí. Jak tvrdí mluvčí Tomáš Bartovský, změny mají zjednodušit fungování úřadu, posílit podporu podnikání a exportu a prosazování našich zájmů v Evropské unii.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Bartovský: Podpora exportu

Farmáři v kraji Vysočina chtějí vyrábět bioplyn. Loni o stavbu biostanic projevila zájem desítka farem. V Plevnici na Pelhřimovsku už bioplynová stanice funguje, energií nejen vytápí, ale část elektřiny prodává do sítě. Ostatní farmy čekají na slíbené dotace od státu a Evropské unie. Kraj Vysočina se snaží situaci zachránit a rozdává farmářům stovky tisíc korun. Podle redaktora Petra Zettnera to ale stačí sotva na nakreslení plánů. Zařízení totiž stojí nejméně 30 milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Zettner: Bioplyn

Modernizaci druhého ze čtyř bloků Jaderné elektrárny Dukovany dokončila plzeňská společnost Škoda Power. Výkon turbosoustrojí se zvýšil ze 440 na 460 MW a životnost turbín se prodloužila o 25 let.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme