Ekonomické informace 21. 4. 2005

Ministerstvo financí už brzy požádá o další peníze z fondů Evropské unie. Více než 130 milionů korun investuje na Borských polích v Plzni česká společnost Value Engineering Services. Některým českým podnikům se nelíbí způsob přidělování povolenek na emise skleníkových plynů. Ministerstvo zemědělství má připraveny peníze na podporu výroby bionafty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Ministerstvo financí už brzy požádá o další peníze z fondů Evropské unie. Státní úřady totiž odstranily většinu chyb při rozdělování a kontrole těchto prostředků, jak je loni odhalil audit společnosti PricewaterhouseCoopers. Kvůli chybám loni na přechodnou dobu přestaly proudit peníze z fondu Phare. Podrobnosti přidává mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Zeman: Peníze z fondů EU

Na účet Fondu národního majetku přijde téměř 12 miliard korun od polské společnosti PKN Orlen. Evropská komise jí dala zelenou k převzetí petrochemického holdingu Unipetrol. Podle komise to závažným způsobem nenaruší hospodářskou soutěž v Evropském hospodářském prostoru. Polský koncern, který je největším prodejcem pohonných hmot ve střední Evropě, nabídl za 63procentní státní podíl v Unipetrolu 13 miliardy korun a už zaplatil zálohu.

Více než 130 milionů korun investuje na Borských polích v Plzni česká společnost Value Engineering Services do nového vývojového centra. Jak uvedla mluvčí vládní agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest Jana Víšková, najde v něm práci více než 150 vývojových a testovacích inženýrů. .

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Nová investice v Plzni

Některým českým podnikům se nelíbí způsob přidělování povolenek na emise skleníkových plynů, jaký používá ministerstvo životního prostředí. Podle národního alokačního plánu jsou pro každý sektor průmyslu určeny jiné kvóty. Hlavní specialista pro životní prostředí ze skupiny Unipetrol Vladimír Novotný se obává se, že nákup dalších povolenek nad získaný limit příliš zvedne náklady výrobních podniků.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Novotný: Povolenky na emise

Ministerstvo zemědělství má připraveny peníze na podporu výroby bionafty. Předseda Agrární komory Jan Veleba to považuje za dobrou zprávu pro pěstitele řepky olejné, zároveň ale dodává, že vládě trvalo schválení příliš dlouho a zemědělci kvůli tomu přišli o obrovské peníze.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Veleba: Podpora bionafty

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme