Ekonomické informace 22. 10. 2007

Domácnosti vytápěné dálkovým teplem budou muset od příštího roku sáhnout hlouběji do kapsy. Vláda bude rozhodovat o oddělení nákladní dopravy Českých drah do samostatné akciové společností ČD Cargo. Český dřevozpracující průmysl je na vzestupu. Bulharsko má spolu s Lotyšskem nejvyšší inflaci v Evropské unii - 13 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

teplárna

teplárna | Foto: United Energy

Domácnosti vytápěné dálkovým teplem budou muset od příštího roku sáhnout hlouběji do kapsy. Teplo od ledna zdraží nejen kvůli vyšším cenám vstupů, například uhlí, zemního plynu nebo biomasy, ale také se do ceny se promítne zvýšení DPH, nová ekologická daň a přísnější limity na sirnatost paliva. Pokud by se všechny vlivy, které se do ceny promítají, sečetly, mohla by cena vzrůst až o třetinu. Uvedl to mluvčí Teplárenského sdružení Pavel Kaufmann. Střízlivější odhady počítají se zhruba desetiprocentním zdražením. To by pro rodinu v třípokojovém panelákovém bytě, která používá dálkové teplo k vytápění i ohřevu vody, znamenalo zvýšení měsíčních plateb o zhruba 100 až 150 korun.

Vláda dnes bude rozhodovat o oddělení nákladní dopravy Českých drah do samostatné akciové společností ČD Cargo. Firma má být založena k 1. prosinci a má do ní přejít 13 z 57 tisíc zaměstnanců. Odštěpení je podle drah logické - mluvčí firmy Ondřej Kubala vysvětluje proč.

Přehrát

00:00 / 00:00

O.Kubala: Oddělení nákladní dopravy ČD

Český dřevozpracující průmysl je na vzestupu. Jeho tržby stouply od roku 2000 o plných 70 procent na loňských zhruba 95 miliard korun. Důvodem je zejména růst objemu výroby a také produkce kvalitnějších a cenově dražších výrobků, například v stavebně - truhlářském sortimentu.

Bulharsko má spolu s Lotyšskem nejvyšší inflaci v Evropské unii - 13 procent. Experti se ale shodují, že to pro zemi není žádná hrozba. Pokračuje náš zpravodaj na Balkáně Martin Ježek.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Ježek: Bulharsko-inflace

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme