Ekonomické informace 22. 5. 2007

Dva obchodní řetězce se v půlce června stanou terčem protestů Agrární komory. Kontroly firem ze strany finančních úřadů by se měly změnit. Růst cen pohonných hmot se zastavil, analytici ale očekávají další zdražení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Dva obchodní řetězce se v půlce června stanou terčem protestů Agrární komory. Zemědělci chtějí blokovat zásobování hypermarketů, které mají na pultech nejméně českých potravin. O které obchodní sítě půjde, ještě není rozhodnuto.

Protest je namířen proti rostoucím dovozům některých potravin. Tyto importy prý domácí farmáře i zpracovatele připravují o odbyt. Jak ale Radiožurnálu řekl zemědělský analytik Petr Havel, jakákoliv ochranářská opatření proti dovozu vedou jen k růstu cen.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Havel: Ochranářská opatření

Kontroly firem ze strany finančních úřadů by se měly změnit. Shodli se na tom ministr financí Miroslav Kalousek a vedení Hospodářské komory. Finanční úřady by se měly věnovat pouze zásadním záležitostem. Zodpovědní daňoví poplatníci by naopak měli být co nejméně obtěžováni státní správou, říká prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Drábek: Kontroly finančních úřadů

Nově se bude také platit za takzvaná editační povinnost státu, tedy povinnost finančních úřadů závazně odpovídat na dotazy týkající se daní, vysvětluje ministr financí Miroslav Kalousek.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Kalousek: Editační povinnost státu

Růst cen pohonných hmot se zastavil. V některých krajích se dokonce ceny benzínu i nafty o pár haléřů snížily. Litr Naturalu 95 stojí v průměru 29,91 koruny, nafta 27,86 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS. Jak ale dodává analytik společnosti Colloseum Štěpán Pírko, v následujícím týdnu ceny opět porostou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Š. Pírko: Ceny pohoných hmot

Antimonopolní úřad chce zjistit, zda autobusová společnost Student Agency nezneužívá své dominance. Firma nabízí některé jízdenky za podnákladové ceny, například i za korunu. Takové jednání může poškozovat trh. Majitel firmy Radim Jančura ale podezření odmítá.

Tisíce korun za veterinární ošetření a léky pro zvířata by mohla chovatelům ušetřit připravovaná vládní novela veterinárního zákona. Ta umožní, aby drobná ošetření či nákupy léků realizovali farmáři sami a nemuseli i k jednoduchým úkonům volat veterináře tak jako dosud. Zejména pro velkochovatele to bude znamenat značné snížení nákladů.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme