Ekonomické informace 23. 11. 2001

Hovoříme o poklesu daňových nedoplatků, jejichž objem se dostal pod 100 miliard korun, o přesunu části akcií České pojišťovny i o víkendovém krátkodobém přerušení provozu bankomatů a platebních terminálů, které vás může na některých místech zastihnout. Důvod? Modernizace sítě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nefunkční bankomat

nefunkční bankomat | Foto: Jan Rosenauer

Českému státu se daří lépe vybírat daně. Klesá totiž objem daňových nedoplatků. V říjnu jejich objem meziměsíčně klesl o 2 miliardy 700 milionů korun a dostal se pod hranici 100 miliard. Podle mluvčí ministerstva financí Jany Vargové byli výběrčí nejúspěšnější u daně z příjmů právnických osob.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Vargová - daňové nedoplatky

Česká pojišťovna koupila od PPF investičního holdingu téměř 350.000 kusů vlastních akcií. Holding je přitom majoritním akcionářem pojišťovny. Odkup akcií vyplývá podle mluvčího pojišťovny Michala Urbana ze smlouvy, kterou pojišťovna s holdingem uzavřela v roce 1998.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Urban - akcie České pojišťovny

Český telekomunikační úřad dnes zřejmě stanoví propojovací cenu za volání z pevné do mobilní sítě na 3 až čtyři koruny namísto dosavadních sedmi. Provozovatelům pevných sítí se toto snížení ale zdá malé. Chtěli by cenu pod 3 koruny za minutu. Naopak mobilní operátoři Eurotel a RadioMobil navrhují cenu nad pět korun. Český mobil se domnívá, že cena odrážející skutečné náklady by mohla být pod hranicí tří korun.

O víkendu může dojít ke krátkodobým přerušením provozu bankomatů a platebních terminálů. Jak vysvětluje mluvčí Českého Telecomu Vladan Crha, důvodem je modernizace datové sítě.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Crha - bankomaty o víkendu

Česká republika má nyní zásoby ropy na 117 dní. Správa státních hmotných rezerv chce využít současných nízkých cen a nakoupit další ropu. Pro vysvětlení: Pro Českou republiku vyplývá z členství v Mezinárodní agentuře pro energii povinnost držet ropné zásoby na 90 dní průměrné spotřeby.

Producent buničiny - akciová společnost Biocel zanikne bez likvidace a jeho obchodní jmění převezme hlavní akcionář Heinzel Paskov z rakouské obchodní papírenské skupiny Heinzel. Podle mluvčí Martiny Konečné o tom rozhodla mimořádná valná hromada i proti vůli minoritních akcionářů.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Konečná - zánik Biocelu

Výroba vozů Liaz v se možná opět dočká své obnovy. Společnost Škoda Mnichovo Hradiště je sice v současnosti v konkurzním řízení, přesto její vedení připravuje kontrakt za více než 7,5 milionu dolarů. Smlouvu na dodávku 150 nákladních vozů má firma podepsat s kazachstánským Centrem pro mezinárodní spolupráci. Podrobnosti smlouvy zná náš spolupracovník Ladislav Pavlík.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Pavlík - Škoda Mnichovo Hradiště

28. listopadu začne konference Euro v roce 2002. Jak říká Petr Plaček z pořádající společnosti Euro Consult, zejména pro podniky je důležité vědět, na co všechno by při přechodu na obchodování v euru neměly zapomenout.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Plaček - dopady přechodu na euro

Nucená správa postihla francouzský tým formule jedna Prost. Stáj, na jejímž voze jezdil i Tomáš Enge, má 30 milionů dluhů a stojí před bankrotem. Zachránit ji může jen silný sponzor. Šéf týmu Alain Prost stále věří, se zapojí do všech závodů seriálu mistrovství světa formule 1 v příští sezóně.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme