Ekonomické informace 23. 4. 2002

Maximálně dvaašedesát miliard korun má stát dodávka 24 supersoniků Gripen. Předpokládá to návrh smlouvy s konsorciem BAE Systems/Saab, který schválila vláda. Není ale zatím jisté, jestli armáda skutečně stíhačky koupí, protože poslední slovo bude mít parlament.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pilot v kokpitu

pilot v kokpitu | Foto: SAAB-BAE Systems

Peníze na letadla chce vláda získat z příjmů z privatizace, přesto si ale podle náměstka ministra financí Eduarda Janoty bude muset vzít krátký překlenovací úvěr, splatný nejpozději koncem roku 2004.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Janota: Úvěr na stíhačky

Brněnský Zetor získá slovenský HTC Holding za 310 milionů korun. Rozhodla o tom vláda na doporučení Konsolidační agentury. Jediný HTC totiž nabídl traktorce rozumnou perspektivu, rozšíření výroby a trhů. Jak upozornil ministr financí Jiří Rusnok, vláda ale na prodeji nevydělá. Veškeré příjmy z této privatizace získá Konsolidační agentura.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Rusnok: Zetor

Dalších 10 tisíc pracovníků propustí švédský výrobce mobilních telefonů Ericson. Je to už druhé ohlášené propouštění během posledního půlroku. Firma se totiž dostala za první tři měsíce letošního roku do ztráty 525ti miliónů eur. Z Bruselu více zpravodaj Českého rozhlasu Milan Fridrich.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich: Ericson

Starost s nezaměstnaností si naopak nemusí dělat v Humpolci a okolí. Společnost Zexel Valeo tam totiž investuje během tří let 53 miliónů dolarů na výstavbu nového závodu pro automobilový průmysl a vytvoří tak 475 nových pracovních míst. Jak upřesňuje Marcela Lanková z jihlavské redakce Českého rozhlasu, kompresory do klimatizačních systémů z humpoleckého závodu budou téměř všechny určeny pro export.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Lanková: Investice v Humpolci

Brno patří ode dneška stavebnictví. Začíná totiž druhý největší projekt jihomoravského výstavnictví - Stavební veletrhy. Jak informuje Vladan Dokoupil z Českého rozhlasu Brno, čtveřici základních akcí, které tvoří stavební veletrhy, dominuje IBF - tedy akce čistě zaměřená na stavební výrobu.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Dokoupil: Veletrh IBF

Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme