Ekonomické informace 23. 7. 2001

Vracíme se k summitu sedmi nejvyspělejších zemí a Ruska a jeho diskusi o skleníkovém efektu. Zamýšlíme se také nad novými pracovními příležitostmi v Evropské unii i nad možným vývojem na pražské burze. V závěru pak hovoříme o novém managementu Nové Huti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Z výhod globalizace by měl těžit každý a proto se nejvyspělejší státy světa a Rusko budou snažit zapojit nejchudší země do světové ekonomiky. To je jeden ze závěrů víkendového summitu G osmičky v Janově. Všichni účastníci se shodli i na nutnosti omezit emise skleníkových plynů. Přesto se ale nepodařilo překonat rozpory mezi Spojenými státy a zbytkem světa ohledně tzv. kjótského protokolu. Američané ho nadále odmítají, protože podle nich poškozuje jejich ekonomiku a straní rozvojovým zemím. Ekologický expert profesor Bedřich Moldán tvrdí, že postoj presidenta Bushe je ovlivněn domácími petrolejářskými firmami, jejichž tlaku prý podléhá.

Tři miliony nových pracovních míst se podařilo v Evropské unii vytvořit díky rozvoji informačních technologií. Za překvapení je všeobecné považováno, že více než polovinu, tedy přesně milon 600 tisíc z nich obsadily ženy. Jak podotýká náš bruselský zpravodaj Milan Fridrich v minulosti se spíše dařilo vytvářet nová místa pro muže.

Minulý týden jak známo, byl pro pražskou burzu velmi dramatický. Nejprve se prudce propadly akcie ČEZu pod 68 korun a panika se posléze přenesla i na další tituly. Například akcie Komerční banky se obchodovaly pod úrovní osmi set korun. Ke konci týdne se ale situace uklidnila a investoři začali znovu nakupovat a většina emisí si polepšila. Výhled pro příští dny obchodnování není podle analytika společnosti ABN AMRO Karla Štefulíka příliš optimistický.

400 miliónů korun hodlá do roku 2003 investovat do svých provozů výrobce zdravotnických a hygienických prostředků - společnost Hartmann-Rico. Asi polovinu peněz vloží firma podle technického ředitele Jaroslava Nováka do rozšíření výroby ve Veverské Bítýšce, další významnou část pak významnou část do závodu v Havlíčkově Brodě. Tam by se podle technického ředitele společnosti Jaroslava Nováka mělo vytvořit asi 250 nových pracovních míst.

Novým generálním ředitel ostravské Nové huti se stal František Chowaniec. Změnilo se také představenstvo, ze kterého odešel dosavadní šéf firmy Svatopluk Velkoborský. Majoritním vlastníkem Nové huti je Fond národního majetku. Podle jeho mluvčí Jany Víškové by nové vedení mělo zprůhlednit hospodaření společnosti, snížit náklady a zvýšit její atraktivitu před privatizací.

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme