Ekonomické informace 24. 1. 2007

Lidé, kterým nedávná vichřice poničila dům, mohou získat finanční příspěvek do výše 47 tisíc korun. Pražské letiště plánuje, že letos odbaví přes 12 milionů cestujících. Textilka Tiba Dvůr Králové nad Labem je v konkurzu. Provozovatelé lyžařských středisek věří, že se jim nyní podaří zlepšit zatím bídnou ekonomickou bilanci zimní sezóny. České dráhy budou v létě opět vypravovat rychlík Jadran. Ve švýcarském Davosu začíná Světové ekonomické fórum.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Příspěvek do výše 47 tisíc korun - to je jedna z forem pomoci, o kterou mohou žádat lidé, kterým vichřice poničila dům. Obrátit by se měli na příslušné pověřené obecní úřady. Za poničené vybavení bytu mohou dostat finanční pomoc do jednatřiceti tisíc korun. Nehraje přitom roli skutečnost, zda majetek měli či neměli pojištěný. Jak potvrdil ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas, peníze by lidé mohli dostat do jednoho týdne.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Nečas: Pomoc lidem po vichřici

Pražské letiště plánuje, že letos odbaví přes 12 milionů cestujících. Podmínkou dalšího rozvoje je výstavba nové vzletové a přistávací dráhy. Generální ředitelka Letiště Praha Hana Černochová si netroufá odhadnout, kdy výstavba začne. Zatím nejsou vyřešeny problémy s výkupem pozemků a další průtahy očekává po vyhodnocení výběrového řízení. Kromě toho se teprve zkoumá vliv dráhy na životní prostředí.

Akciová společnost Tiba Dvůr Králové nad Labem je v konkurzu. Rozhodli o něm většinoví věřitelé, a textilka tak ztratila možnost splatit své závazky formou soudního vyrovnání. Původně firma uvažovala, že tímto způsobem splatí zhruba 300 milionů korun. Podle nového generálního ředitele Tiby Martina Klodnera by to bylo výhodnější i pro věřitele. Jak dodává, firma funguje stejně jako před konkurzem.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Klodner: Tiba v konkurzu

Začalo sněžit. A mnoho lidí z toho má radost. Výrazné ochlazení konečně umožnilo vlekařům naplno zasněžit sjezdovky. Provozovatelé lyžařských středisek věří, že se jim podaří o víkendu rozjet lanovky a vleky. A zlepšit tak zatím bídnou ekonomickou bilanci zimní sezóny. Například Skiareál Lipno zatím přišel kvůli nevypočitatelnému počasí už o 15 až 20 milionů korun - říká ředitel Luboš Krejza.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Krejza: Skiareál Lipno

Opravdová zima u nás teprve začíná, nicméně České dráhy už myslí na léto. Jak informuje mluvčí drah Aleš Ondrůj, po roční přestávce budou opět v letní sezoně vypravovat k Jadranskému moři rychlík Jadran.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Ondrůj: Jadran

Stovky světových ekonomů a politiků. Taková je každoročně koncentrace elit v malém alpském městečku Davos ve Švýcarsku. A mezi nimi se pohybuje i náš redaktor David Šťáhlavský.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Fórum v Davosu

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme