Ekonomické informace 25. 5. 2006

ČNB varuje akcionáře a investory před dalšími nevýhodnými nabídkami na odkupy akcií firem a fondů z kuponové privatizace - dnes se mají odkupy konat v Brně. Začíná výstavba další části dálničního okruhu kolem Prahy. Zakázky na výrobu letounů za více než padesát milionů korun získala společnost Moravan Aeroplanes v Otrokovicích. V Česku je nejvíce hypermarketů ze zemí střední Evropy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Česká národní banka varuje akcionáře a investory před dalšími nevýhodnými nabídkami na odkupy akcií firem a fondů z první a druhé vlny kuponové privatizace. Podle zadržených letáků se mají odkupy konat dnes na třech místech v Brně. Regulátor kapitálového trhu připomíná, že dřívější investiční fondy, nyní přeměněné na otevřené podílové fondy, lze většinou bez problémů odprodat investičním společnostem, které často patří bankám. Ty také poskytnou informace o cenách cenných papírů.

Dnes začíná výstavba další části dálničního okruhu kolem Prahy. Půjde o první ze tří nedostavěných úseků jižního obchvatu, který by měl v roce 2009 spojit plzeňskou dálnici D5 s brněnskou "déjedničkou". Podle mluvčího ředitelství silnic a dálnic Jana Hořeního je část, která se začíná stavět, technologicky nejnáročnější

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Hoření: Dálniční okruh kolem Prahy

Stát poskytne Českým drahám na úhradu prokazatelné ztráty z veřejné osobní dopravy a na úhradu řízení provozu o 300 milionů korun víc, než původně plánoval. Vláda přidala tuto částku k původním 4 miliardám korun kvůli vyšším nákladům na údržbu kolejí v zimě a dražší naftě.

Zakázky na výrobu letounů za více než padesát milionů korun získala společnost Moravan Aeroplanes v Otrokovicích. Firma je už druhým rokem v konkurzu a hrozilo, že výrobu zcela ukončí. Správce konkurzní podstaty Petr Hajtmar jednal o nové zakázce v Asii.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Hajtmar: Nové zakázky Moravanu

V Česku je nejvíce hypermarketů ze zemí střední Evropy. Na milion obyvatel u nás připadá zhruba 19 prodejen, na Slovensku je jich 16 a v Polsku necelých 6. Vyplývá to ze studie společnosti ACNielsen. V současnosti tak nakupuje v hypermarketech 36 % obyvatel Česka. Podle ekonoma společnosti Cyrrus Jana Procházky je český trh v podstatě nasycen. Svědčí o tom i fakt, že některé společnosti už z našeho trhu dokonce odešly.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Procházka: Hypermarkety

Akcie na pražské burze opět propadly. Index PX klesl o více než 4 procenta. Výrazně oslabily hlavně Erste Bank, Komerční banka a ČEZ. Mírný nárůst zaznamenaly jen Philip Morris a Orco.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme