Ekonomické informace 27. 11. 2002

Na jaře příštího roku zřejmě podraží cigarety a tvrdý alkohol. Ministerstvo financí totiž navrhne vládě novelu zákona o spotřebních daních, která by měla od 1. dubna zvýšit daň z cigaret na 44 %, což u nejprodávanějších značek znamená zdražení o 4 až 6 korun. Daň za litr stoprocentního lihu by se měla zvýšit na 265 korun z nynějších 234.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

cigarety na popelníku

cigarety na popelníku | Foto: Jan Rosenauer st.

Za půllitr běžné 40procentní lihoviny bysme tedy zaplatili o osm korun víc. Podle mluvčí ministerstva financí Evy Novákové by tyto vyšší daně měly státní kase přinést v příštím roce až 1,5 miliardy korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Nováková: Spotřební daň

Přejet celou Českou republiku vlakem by zanedlouho mělo trvat skutečně jen pár hodin. České dráhy totiž zprovoznily nejmodernější a zatím také nejdelší úsek prvního železničního koridoru. Rychlíky se na trati Kralupy nad Vltavou - Ústí nad Labem můžou prohánět rychlostí až 160 km/h. Během příštího roku, až bude kompletní celý první koridor od Děčína až do Břeclavi, už tedy nebude nic bránit tomu, aby se i na naší žleznici uplatnili nejmodernější rychlovlaky s naklápěcí skříní. V pravidelných jízdních řádech se mají objevit v polovině prosince 2003. Této vysoké kvalitě ale bude pravděpodobně odpovídat i vyšší cena, než u běžných rychlíků, dodává generální ředitel Českých drah Dalibor Zelený.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Zelený: Koridor

Neznámý podnik, který vydražil zkrachovalého výrobce kol - Favorit Rokycany, už zaplatil 22 miliony korun, což byl zbytek ceny. Správce konkursní podstaty podniku Viktor Liška Radiožurnálu potvrdil, že dokončení prodeje už nic nestojí v cestě, protože na účtu už je celá kupní cena - tedy 25 a půl milionu korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Liška: Favorit

Více než tři čtvrtiny všech vkladů uložených na anonymních vkladních knížkách stihli zatím převést jejich majitelé na knížku na jméno, nebo na jiný bankovní produkt. Česká spořitelna v tuto chvíli eviduje anonymní vklady ještě zhruba za třicet miliard korun. Od nového roku totiž u této formy spoření končí její úročení.

Vyjednavači kandidátských států opatrně oceňují nové finanční návrhy Evropské unie k rozšíření. Schodují se na tom, že evropská komise přihodila peníze do zemědělství a je vůle jednat. Situace ale přesto zůstává složitá. Některé členské státy EU obviňují komisi a předsedající Dánsko, že zašli příliš daleko. Více už náš bruselský zpravodaj Milan Fridrich.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich: Finance

Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme