Ekonomické informace 28. 12. 2001

Hovoříme o dohodě odborářů s vedením Českých drah o zvýšení mezd na železnici, ale také o zdražení jízdného. Zatímco případná stávka na dráze je zažehnána, v Nové Huti to neplatí. Řešení zřejmě přinese až jednání s ministrem průmyslu Miroslavem Grégrem. Stranou nezůstává ani šetření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže na trhu distribuce piva.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

železniční lokomotivy

železniční lokomotivy | Foto: Jan Rosenauer

Mzdy na železnici se v příštím roce zvýší o sedm procent tedy v průměru asi o tisíc korun. Shodli se na tom odboráři s vedením Českých drah. Podle odborového předáka Jaromíra Duška bude proto kolektivní smlouva podepsána asi už dnes večer.

Stejně jako mzdy zaměstnanců drah, tedy v průměru o sedm procent se zvýší tzv. zákaznické jízdné na železnici. Jízdné pro náhodné cestující, kteří si nekoupí zákaznickou Z-kartu ale podraží dokonce o 60 procent. Druhá fáze zdražování nastane 27. ledna. O 40 procent vzrostou ceny týdenních, měsíčních a čtvrtletních jízdenek. Mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský se přesto úbytku cestujících neobává.

Přehrát

00:00 / 00:00

P.Šťáhlavský: Zdražení na železnici

Odboráři Nové Huti budou možná stávkovat. Nelíbí se jim rozhodnutí vlády, která nezvýšila limity na dovoz uhlí do České republiky. Z Polska by se totiž mělo i v příštím roce dovézt stejné množství uhlí - tedy milion a 200 tisíc tun. Převážnou část této suroviny musí tedy Nová Huť odebírat od Ostravsko-karvinských dolů, které požadují vyšší cenu. Podle předsedy odborů Nové Huti Vernera Stuchlíka může protestní stávku ještě zažehnat jednání s ministrem průmyslu Miroslavem Grégrem.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Stuchlík: Odbory v NH

Na druhou stranu, ale už 17. prosince odboráři z Ostravsko-karvinských dolů pohrozili protestní stávkou a mítinky, pokud vláda dovozní limity zvýší.

Celkem 26 telekomunikačních firem získalo do konce letošního roku od Českého telekomunikačního úřadu licenci k poskytování veřejných telefonních služeb v pevné síti a potenciálně tak mohou konkurovat dominantnímu Českému Telecomu. Budovat a provozovat pevné telekomunikační sítě pak podle údajů ČTÚ může v tuzemsku 55 firem.

Alternativní operátoři se po liberalizaci telekomunikačního trhu v letošním roce soustředili spíše na lukrativní podnikové klienty, ke kterým se jim vyplatí vybudovat vlastní přístupovou síť. Linky do většiny domácnosti totiž vlastní Telecom, který je konkurenci dosud nezpřístupnil.

Až počátkem příštího roku ukončí antimonopolní úřad šetření na trhu distribuce piva. Důvodem samotných kontrol jsou snahy pivovarů ovlivňovat restaurace, aby odebíraly výhradně jejich značku. Tyto takzvané vertikální dohody přitom Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, jak připomněl jeho šéf Josef Bednář, zakázal už před třemi roky.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Bednář:Restaurace a pivovary

Podrobněji se tímto případem budeme zabývat v dnešním Ekonomickém magazínu, u kterého se ve čtvrt na deset těším na slyšenou.

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme