Ekonomické informace 29. 06. 2001

Věnujeme se prodeji Komerční banky francouzskému peněžnímu ústavu Société Générale a také blížícímu se souboji mobilních operátorů o licence na systémy třetí generace. Všímáme si i ohrožení plánu brněnského Zetoru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přibližně do dvou měsíců by podle ministra financí Jiřího Rusnoka měla Société Générale převzít Komerční banku. Francouzský peněžní ústav zvítězil ve výběrovém řízení především díky nejvyšší nabídce. Za šedesátiprocetní podíl státu v Komerční bance zaplatí 40 miliard korun.

Peníze z privatizace Komerční banky půjdou přes zvláštní devizový privatizační účet. Jak zdůraznil viceguvernér centrální banky Luděk Niedermayer, na trh se tak rychle nedostanou velké sumy deviz. Korunu, která po zprávě o privatizaci Komerční banky zpevnila, zpráva o zvláštním účtu zatlačila zase zpátky. Na burze akcie Komerční banky ztratily přes pět procent. Oslabily i telekomunikace, a tak akcie spadly na nejnižší hodnoty od dubna 1999. Index PX 50 skončil na 405 bodech.

Mobilním operátorům se blíží souboj o další licence. Do příštího pátku totiž musí Český telekomunikační úřad vyhlásit soutěž o mobilní systémy třetí generace. Kromě zvuku mají přenášet i obraz do mobilních telefonů a lépe je propojit s počítači. Prodejem možná čtyř licencí hodlá vláda utržit asi 20 miliard korun. Výběrové řízení by podle předsedy úřadu Davida Stádníka mělo skončit poslední zářijový den.

Na otevřený podílový fond se přeměnil První privatizační investiční fond. S majetkem 6 a čtvrt miliardy korun je největším tuzemským investičním fondem. Harmonogram přeměny počítá s obchodováním s podílovými listy otevřeného fondu od ledna 2002.

Mezinárodní finanční korporace IFC, která je největším věřitelem ostravské Nové huti, není proti propojení hutních podniků Ostravska. Vedoucí zastoupení této korporace u nás - Miloš Večeřa ale tvrdí, že musí zůstat respektována práva věřitelů vyplývající z platných úvěrových smluv, protože IFC nemá zájem stát se věřitelem nějakého nového organizačního seskupení.

Do 21. února 2003 musí brněnská strojírenská společnost Královopolská splnit své závazky vůči věřitelům. Zavázala se k tomu v návrhu na vyrovnání. Celkový součet pohledávek je tři miliardy 700 milionů korun, přičemž soud registruje přes 200 věřitelů. Jakou část svých pohledávek dostanou, o tom generální ředitel Královopolské Milan Rada.

Brněnský Zetor chtěl v tomto roce vyrobit sedm tisíc traktorů. Podle generálního ředitele podniku Vratislava Goje je plán ohrožen.

Jihoafrická společnost South African Breweries začlenila východoslovenský pivovar Šariš ve Velkém Šariši do své české pivovarnické skupiny v čele s Plzeňským Prazdrojem. Do skupiny patří i pivovary Radegast a Velké Popovice. SAB vlastní Šariš od roku 1997.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme