Ekonomické informace 30.7.2001

Hovoříme o výkupních cenách obilí a zemědělských vkladních listech. Všímáme si i oživení výroby v Masokombinátu Martinov, který po propouštění opět stojí o řezníky. A v závěru naší pozornosti neunikne posouzení výnosnosti investic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklizeň úrody na polích vrcholí. Pro zemědělce je kromě počasí důležitá i cena, za kterou mohou prodávat. Musí počítat i s tím, že za několik měsíců možná ceny vzrostou. Rozhodování o tom, kdy a za kolik prodají, jim teď mohou usnadnit i zemědělské vkladní listy. O co jde, to vysvětluje mluvčí Raifaisen bank Tomáš Krones.

Státní úředníci se stále snaží určovat, kdo u nás smí vyrábět cukr. Státní zemědělský intervenční fond rozdělil národní produkční kvótu mezi třináct cukrovarů. Sedm žádostí zamítl. Neuspokojené cukrovary se zřejmě obrátí na soud. Připomínám, že předchozí - loňskou - úpravu tržního pořádku zrušil letos Ústavní soud na základě stížnosti Cukrovaru Vrdy. Ten nařízení označil za protiústavní a diskriminační.

Masokombinát Martinov bude po vlně propouštění opět přijímat kvalifikované řezníky. Pokud nenajde dostatek řezníků u nás, bude hledat i ve Slovenské republice. Připouští to i Mluvčí Eva Kijonková .

Osobní vlaky v síti Českých drah denně najedou v průměru 275.780 kilometrů. Nákladní vlaky zase denně přepraví 246.000 tun zboží, což je náklad, na jehož přepravu po silnici by bylo třeba 10.000 kamiónů.

Lokomotivy do Uzbekistánu, tramvaje do Spojených států amerických - to jsou nejvýznamnější zakázky, na kterých pracuje plzeňská Škoda Dopravní technika, která patří Škodě Holding. Jak pokračuje výroba vozů pro pražské metro, to vysvětluje finanční ředitel podniku Roman Lesný.

Nejvíce letos vydělává americký dolar, nejhorší výnosy přinášely české akcie. Slibně vydělávalo zlato. Pokud jste v lednu vložili sto tisíc korun do nákupu dolarů, mohli jste v červenci vydělat více než 15 tisíc korun. Pokud jste ale za sto tisíc nakoupili v lednu akcie, obsažené v indexu PX 50, přišli byste o 24 tisíc. Uvádí to internetová stránka investor. cz. Úspory nám v současné době znehodnocuje záporná úroková míra.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme