Ekonomické informace 5. 12. 2002

Poslanci schválili novelu daňového zákona, která má ulehčit lidem, postiženým povodní. Obce by podle ní mohli svým obyvatelům odpustit nebo snížit daň z nemovitosti. Ministr financí Bohuslav Sobotka dodává, že tuto možnost by měli mít obce po příštích pět let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

povodně, zatopený most na Labi

povodně, zatopený most na Labi | Foto: NEPOUŽÍVAT internet
Přehrát

00:00 / 00:00

B. Sobotka: Daňové úlevy

Novelu daňového zákona musí ještě schválit Senát a podepsat prezident republiky. Jak včera večer řekl Radiožurnálu nově zvolený předseda senátu Petr Pithart, zákon je spravedlivý a potřebný, takže neočekává, že by v senátu narazil na problémy.

Schodek běžného účtu přesáhl za letošní 3. čtvrtletí 50 miliard korun. Jde o největší deficit od roku 93. Poměr schodku běžného účtu k HDP meziročně vzrostl na 4,8 procenta v běžných cenách. Tyto předběžné údaje zveřejnila Česká národní banka. Rekordní byl ale i přebytek finančního účtu. Do České republiky přišlo přes 200 miliard korun přímých zahraničních investic. Podle ředitele vládní agentury Czechinvest, Martina Jahna, se navzdory pokračujícímu ekonomickému útlumu ve světě, stále držíme na prvním místě ve střední Evropě- pokud jde o přímé investice.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Jahn: Investice

Analytici ale soudí, že investoři v poslední době jen nakupovali podíly v podnicích, neinvestovali do rozšiřování výroby. Což není pro mezinárodní konkurenceschopnost České republiky zase až tak dobrá zpráva.

Středisko cenných papírů zpoplatní od ledna vedení účtů cenných papírů i pro drobné občany a pro stát. Zákazník bude mít na výběr dvě možnosti. Buď se rozhodne zaplatit nejméně 3200 korun na rok a využívat služby střediska levněji, nebo nezaplatí nic, ale každá návštěva ho pak vyjde dráž. Například převod cenného papíru na jiného vlastníka, bude místo 61 koruny stát v dražším tarifu pro neplatiče ročního poplatku 92 koruny. Jak řekl ředitel střediska Jiří Sedláček, jde o reakci na rozhodnutí antimonopolního úřadu.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Sedláček: SCP

Ruská vláda prodala téměř šestiprocentní podíl ve společnosti Lukoil za 775 milionů dolarů. O prodávaných 50 milionů kusů akcií největšího ruského producenta ropy byl ohromný zájem. Ruskému kabinetu se vyplatilo s prodejem počkat, protože oproti srpnu, kdy měly být původně akcie prodány, teď získal o 75 milionů dolarů více. Ruskému státu zůstalo v Lukoilu necelých 8 procent akcií. A jak zjistil ruský zpravodaj Radiožurnálu Petr Voldán, další podíl prodávat nehodlá.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Voldán: Lukoil

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme