Ekonomické informace 6. 3. 2002

Hovoříme o převodu problematických úvěrů z ČSOB na Českou konsolidační agenturu, ale také o předpokládané ztrátě ČKA. Na Ostravsku se snižuje počet neplatičů elektřiny. Severomoravská energetika proti nim začala účinněji bojovat. V neposlední řadě pak věnujeme pozornost možné obchodní válce mezi Evropskou Unií a Spojenými státy. Příčina? Ochranářství na trhu s ocelí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vysoká pec

vysoká pec | Foto: Michigan State University

Manažeři Severočeských dolů a Sokolovské uhelné zřejmě nezískají firmy, které vedou. Předsednictvo vlády totiž zamítlo návrh ministra průmyslu Miroslava Grégra na manažerskou privatizaci obou společností. Řada politiků a odborníků už dříve Grégra kritizovala, že nevzal v potaz ostatní zájemce a manažerům nabídl výhodnou cenu.

Problematické úvěry na Konsolidační agenturu by podle jejího ředitele Pavla Řežábka měla Československá obchodní banka převést nepozději do 19. června. Další protahování je prý pro stát nepřijatelné. Vláda by se bude převodem aktiv z ČSOB zabývat už dnes. Konkrétní kroky ale ministerstvo financí před jednáním kabinetu odmítlo zveřejnit. Jeho mluvčí Vladimíra Říhová prozradila pouze předpokládaný konec transakce.

Přehrát

00:00 / 00:00

V.Říhová: Termín dokončení

Právě převod problematických úvěrů z Československé obchodní banky značně prohloubí předpokládanou ztrátu Konsolidační agentury. Ta vloni dosáhla téměř 40 miliard a letos se podle mluvčího Jiřího Pekárka zvýší na 70 miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

J.Pekárek: Ztráta ČKA

Na Ostravsku se snižuje počet neplatičů elektřiny. Severomoravská energetika proti nim začala účinněji bojovat. Jedním z opatření je přerušení dodávky proudu do doby zaplacení všech dluhů. Podle mluvčího firmy Pavla Nováčka se tak počet dlužníků snížil o 14 procent.

Slovenská vláda chce znovu jednat o ceně za plynárenství. Přestože převážná část ministrů je nabídkou spokojena, poradenská firma CS First Boston se pokusí přesvědčit jediného zájemce - francouzsko-německo-ruské konsorcium - aby zaplatilo víc. Jak dodává naše bratislavská zpravodajka Renata Havranová prodává se devětačtyřicet procent Slovenského plynárenského podniku.

Přehrát

00:00 / 00:00

R.Havranová: Slovenský plynárenský podnik

Evropská Unie se brání proti ochranářství Spojených států na trhu s ocelí. Podle našeho bruselského zpravodaje Milana Fridricha Unie hrozí odvetou, pokud USA zavedou kvóty nebo clo na evropskou ocel.

Přehrát

00:00 / 00:00

M.Fridrich: EU a obchod s ocelí

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme