Ekonomické informace 6. 9. 2007

Za nelegální práci by mohl hrozit soud. První auto by z nošovické linky mělo sjet už za rok. Škoda Power získala v Chile zakázku za více než půl miliardy korun. Růst úrokových sazeb bude pokračovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dělníci při výkopových pracích

dělníci při výkopových pracích | Foto: Alena Palečková

Práce na černo by měla být trestným činem. Tuto zásadní změnu připravuje ministerstvo spravedlnosti společně s ministerstvem práce a sociálních věcí. Podle velmi hrubých odhadů u nás dlouhodobě pracuje na černo až čtvrt milionu lidí, včetně cizinců. Jako trestný čin charakterizuje nelegální práci 17 členských zemí Evropské unie. U nás by trestní odpovědnost měl nést zaměstnavatel. Ministr Petr Nečas ale plánuje, že časem by ji měli mít i lidé, kteří práci na černo přijmou.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Nečas: Nelegální práce

Zhruba dvě a půl miliardy korun už prostavěla v severomoravských Nošovicích korejská automobilka Hyundai. Podle plánu by mělo sjet z výrobní linky první testovací auto přesně za rok. Podle mluvčího nošovické továrny Petra Vaňka způsobila automobilka značný rozruch na pracovním trhu.

Nový kontrakt za 560 milionů korun získala po 12 letech v Chile plzeňská Škoda Power. Firma dodá do Mejillones na pobřeží Tichého oceánu turbínu, generátor a další vybavení pro uhelnou elektrárnu. Podle mluvčí holdingu Škoda Radky Pistoriusové musí zařízení splňovat přísné požadavky na odolnost vůči zemětřesení. Škoda Power má na další dva roky zakázky za více než deset miliard korun.

Růst základních úrokových sazeb bude pokračovat. Soudí tak hlavní ekonom Citibank Jaromír Šindel. Před týdnem bankovní rada České národní banky zvýšila úrokové sazby na tři a čtvrt procenta, což je nejvíc za posledních pět let. Jako první banka u nás na to ode dneška reaguje právě Citibank.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Šindel: Úrokové sazby

Sucho, kroupy a vichřice se podepsaly na nízké úrodě chmele na Rakovnicku. Podle tajemníka Svazu pěstitelů chmele Zdeňka Rosy zemědělci sklidí z jednoho hektaru zhruba 800 kilogramů chmele, což je asi 20 procent pod několikaletým průměrem. Také kvalita bude vzhledem k nepřízni počasí spíše podprůměrná.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme