Ekonomické informace 7. 10. 2005

Letošní sklizeň dopadla podle odborníků hůř, než se očekávalo. Kamiony by na českých silnicích měly platit v průměru 4 koruny za kilometr. Za reklamu se u nás utrácí stále víc peněz - příští rok by výdaje na ni měly přesáhnout 18 a půl miliardy korun. Ceny ropy od pondělka neustále klesají. Stále je ale výrazně dražší než na začátku letošního roku, což podle evropských ekonomů silně omezuje hospodářský růst v eurozóně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kombajn na obilném poli

Kombajn na obilném poli | Foto: Jan Rosenauer

Letošní sklizeň dopadla podle odborníků hůř, než se očekávalo. Obilí se sklidilo sice dost, i když o něco méně než loni, ale na jeho kvalitě se výrazně podepsal chladný a deštivý konec léta. Podle zemědělského analytika Petra Havla se zemědělci kvůli nekvalitní úrodě dostanou do velkých problémů.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Havel: Letošní sklizeň

Aktuální odhady sklizní za září dnes zveřejní Český statistický úřad.

Kamiony by na českých silnicích měly platit v průměru 4 koruny za kilometr. Navrhuje to Ministerstvo dopravy s tím, že sazby se budou lišit pro silnice první třídy a dálnice tak, aby cena motivovala řidiče k využívání dálnic, a budou rozdílné ve dne a v noci. Definitivní návrh cen ministerstvo vládě předloží do konce října.

Za reklamu se u nás utrácí stále víc peněz. Příští rok by výdaje na reklamu měly přesáhnout 18 a půl miliardy korun a podle odhadů společnosti ARBO Media by tak zadavatelé měli utratit o 4 a půl procenta více než letos, což je s ohledem na standard západoevropských mediálních trhů velmi slušný nárůst. Díky čemu by se měly reklamní výdaje tak významně zvýšit, vysvětluje marketingový ředitel společnosti ARBO Media Štěpán Wolde.

Přehrát

00:00 / 00:00

Š. Wolde: Výdaje na reklamu

Ceny ropy od pondělka neustále klesají. Trh tak reaguje na příslib americké vlády, která je v případě potřeby ochotna uvolnit své strategické ropné rezervy. Severomořská ropa Brent už díky tomu zlevnila pod 59 dolarů za barel. Stále je ale výrazně dražší než na začátku letošního roku, což podle evropských ekonomů silně omezuje hospodářský růst v eurozóně. Ten by letos podle předních ekonomických ústavů Unie mohl dosáhnout 1,2%, o rok později 1,8% a dvou procent teprve v roce 2007. Ekonom České spořitelny Petr Zahradník je ale o něco optimističtější.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Zahradník: Hospodářský růst v eurozóně

Do Česka budou pravděpodobně i dále proudit zahraniční investoři. Skoro pětina podniků ze západní Evropy chce totiž v příštích dvou letech přesunout své aktivity jinam a polovina z nich plánuje přesun právě do nových členských zemí Evropské unie ve střední a východní Evropě. Mezi další potenciální působiště západních podniků patří Čína, Indie a jihovýchodní Asie.

Marika Táborská, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme