Ekonomické informace 7. 4. 2005

Zahraniční bankéři se už chystají na to, že Telefónica od nich bude chtít další velký úvěr na financování koupě Telecomu. Vstupem Telefóniky na český trh zřejmě vzroste konkurenční napětí mezi operátory. Tvrdý konkurenční boj nepřežil další prodejce elektroniky - společnost ProTec. Do České republiky letos zřejmě přijede o půl milionu turistů více než loni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

telefonní automaty

telefonní automaty | Foto: Jan Rosenauer

Zahraniční bankéři se už chystají na to, že španělská telekomunikační společnost Telefónica od nich bude chtít další velký úvěr na financování koupě Českého Telecomu. Celkový náklad transakce, včetně převzetí dluhu a vyplacení menšinových akcionářů, dosáhne kolem šesti miliard eur, což odpovídá přibližně 180 miliardám korun.

Vstupem Telefóniky na český trh zřejmě vzroste konkurenční napětí mezi operátory. Telefónika bude mít silnou pozici, protože patří mezi světovou špičku ve svém oboru. Spolu s Telecomem ovládne také EuroTel, který je zatím největším českým mobilním operátorem. Co na změnu vlastníka říkají konkurenti? Mluvčí T-mobilu Jiří Hájek říká:

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Hájek: Je to zajímavá výzva

Podle Petra Šindlera, mluvčího nejmenšího mobilního operátora Oskar, patří český telekomunikační trh už dávno k nejdynamičtějším v Evropě. Ani on se vstupu Telefóniky neobává. Sebevědomí mu dodává to, že Oskara před nedávnem ovládla světová mobilní jednička Vodafone.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Šindler: Chceme být nejlepší volbou

Tvrdý konkurenční boj nepřežil další prodejce elektroniky. Po firmě Electrocity se položil také obchodník ProTec. Krajský soud v Brně na něj včera prohlásil konkurz. Návrh podalo samo představenstvo podniku koncem února a později se k němu připojili ještě dva věřitelé. Společnost ProTec vlastní v České republice kolem 40 prodejen a dva velkoobchody. Firma v minulých letech expandovala a například v Brně loni otevřela největší tuzemskou prodejnu elektrospotřebičů.

Její konec je podle prezidentky Českého svazu obchodu a cestovního ruchu Heleny Pískovské důsledkem otevření trhu po našem vstupu do Evropské unie a zvýšením konkurence. A to nejen pro výrobce, ale také pro obchodníky.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Pískovská: ProTec v konkurzu

Na to by se měla připravit celá Evropská unie. Evropská komise sice včera přijala detailní pravidla postupu případného zásahu proti přílivu levného čínského textilního zboží po lednovém otevření trhu, ale se spuštěním ochranných opatření proti čínskému exportu zatím nepočítá.

Letos k nám zřejmě přijede o půl milionu turistů více než loni. Můžeme tak očekávat 6 a půl milionu návštěvníků z ciziny. Podle ředitele analytické společnosti Mag Consulting Jaromíra Beránka jich bude nejvíce z Německa - každý čtvrtý.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Beránek: Turistů přijede víc

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme