Ekonomické informace 8. 11. 2007

Slovensko-korejská společnost Matador-DongWon zahájila v Třinci na Frýdecko-Místecku stavbu své nové továrny na výrobu automobilových komponentů. Firma je subdodavatelem nošovické automobilky Hyundai a zároveň největším investorem v třinecké průmyslové zóně Baliny. Do stavby vloží kolem 500 milionů korun a chce zaměstnat až 250 lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hyundai i30 Crosswagon

Hyundai i30 Crosswagon | Foto: Hyundai Motor Manufacturing Czech

V říjnu výrazně vzrostly spotřebitelské ceny. Český statistický úpřad oznámil, že inflace v říjnu poskočila až na 4 %. Velká část inflačního pohybu půjde na vrub růstu regulovaných cen a daní z cigaret. Analytik Komerční banky Jiří Škop dodává, které další druhy zboží nejvíce zdražily:

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Škop: Růst cen

Vláda utahuje zemědělcům opasky. Ministerstvo zemědělství příští rok sníží národní dotace zemědělcům ve srovnání s letošním rokem o 344 milionů korun na 950 milionů korun. Úspory včera schválila vláda. Zemědělcům se to pochopitelně nelíbí. Prezident Agrární komory Jan Veleba varuje, že krácení finanční podpory přichází ve velice nevhodnou chvíli:

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Veleba: Snížení dotací zemědělcům

Zemědělci chystají protesty a pokusí se přesvědčit poslance, aby při projednávání státního rozpočtu na příští rok tyto příspěvky navýšili na letošní úroveň.

Ve středu radikálně klesal dolar. V poměru ke koruně se dostal na hodnotu 18 korun 39 haléřů. Jeho kurz tentokrát ovlivnila Čína. Peking totiž prohlásil, že v rámci svých devizových rezerv bude dávat přednost pevnějším a stabilnějším měnám. Podrobnosti od zpravodaje Českého rozhlasu v Číně Roberta Mikoláše:

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Mikoláš: Čína se odvrací od dolaru

Reakce na tato slova na sebe nenechala dlouho čekat a dolar historicky poklesl vůči koši světových měn včetně eura. Také proto, že Čína má největší devizové rezervy na světě a drží je v dolarech. Celkem má na tomto účtu 1 bilion a 434 miliardy dolarů. V noci na čtvrtek dolar přestal klesat. Stále se ale zatím drží v těsné blízkosti svých minimálních hodnot.

Jitka Hanžlová, Tomáš Medek, Pavel Schrötter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme