Ekonomické informace 8. 8. 2005

Za uplynulý rok jsme byli méně nemocní - takové je alespoň zjištění České správy sociálního zabezpečení. Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes zveřejní údaje o nezaměstnanosti. Analytikové se domnívají, že se její míra zvýší. Odboráři z Válcoven plechu Frýdek-Místek bojují proti zrušení asi 150 pracovních míst. Zhruba 100 tisíc zaměstnanců dolů v Jihoafrické republice dnes vstoupí do stávky

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dělník

dělník | Foto: Jan Rosenauer

Zdá se, že uplynulého půl roku jsme byli méně nemocní. Vyplývá to alespoň ze zjištění České správy sociálního zabezpečení. Ta informovala o tom, že v prvním pololetí letošního roku se téměř o 4 a půl dne snížila průměrná doba trvání jedné pracovní neschopnosti ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Znamená to pokles o 10 procent. Průměrná doba pracovní neschopnosti dosáhla téměř 32 dní. Nejkratší dobu přitom byli nemocní v Praze- necelých 27 dní a nejdéle ve Zlínském kraji 37 dní.

Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes zveřejní údaje o tom, kolik lidí je u nás bez práce. Hlavní ekonom společnosti Patria finance David Marek si myslí, že nezaměstnanost stoupla.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: Odhad nezaměstnanosti

Odboráři z Válcoven plechu Frýdek-Místek bojují proti zrušení asi 150 pracovních míst. V prosinci se má totiž zavřít závod Válcoven za tepla. Vyplývá to z Asociační dohody mezi Českou republikou a Evropskou unií. Odboráři zatím neuspěli u premiéra a několika ministrů, a chtějí dále jednat i s evropskými představiteli. Předseda odborů Válcoven plechu Frýdek-Místek Luděk Lúčan je přesvědčen, že rušení fungujícího závodu je zbytečné. Navíc v regionu, který trpí nezaměstnaností.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Lúčan: Odbory proti rušení fungujícího závodu

Propuštění 150 lidí se nelíbí ani vedení Válcoven, i když to pro firmu samotnou neznamená vážné existenční problémy.

Valná hromada Východočeské energetiky schválila vytěsnění minoritních akcionářů z firmy ve prospěch hlavního akcionáře, společnosti ČEZ. Ačkoli to umožňuje obchodní zákoník, drobným akcionářům se nelíbí výše ceny. Jejich protesty zaznamenal redaktor Zdeněk Novák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Novák: Protesty minoritních akcionářů

Izraelský ministr financí Benjamin Netanjahu odstoupil na protest proti plánům Izraele stáhnout osadníky z pásma Gazy. Hlavní izraelský akciový index poté propadl o více než čtyři procenta.

Zhruba 100 tisíc zaměstnanců dolů v Jihoafrické republice dnes vstoupí do stávky. Požadují vyšší mzdy. Je to po 18 letech první takový protest, který v Jihoafrické republice postihne celé odvětví.

Český statistický úřad dnes zveřejní červencovou inflaci. Analytici tipují, že spotřebitelské ceny vzrostly oproti červnu o 0,4 procenta, meziročně o 1,8 procenta. Důvody tohoto odhadu vysvětlil ekonom ČSOB Petr Dufek.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Dufek: Červencová inflace

Jitka Hanžlová, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme