Ekonomické informace 9. 11. 2007

Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, který zemědělcům například dotuje úroky a poskytuje garance k přijatým úvěrům, snížil podporu subvencovaných úroků o jeden procentní bod. Základní sazba podpory ve formě subvence části úroků z úvěru tak v programech Zemědělec a Půda nově činí tři procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělská půda

Zemědělská půda | Foto: F. Tichý

Fond snížil podporu úroků pro zemědělce, protože se v posledních letech výrazně zlepšilo hospodaření zemědělských podniků. Banky proto teď vyhodnocují podnikatelské záměry zemědělců podobně jako v jiných odvětvích. Díky tomu není tolik potřeba zvýhodňovat úvěry zemědělců. Na takovouto podporu dává fond ročně stovky milionů korun.

Protože se zdražují základní ceny surovin - například másla, neprodraží se jen vánoční pečení, ale také návštěva cukrárny. Prezident společenstva cukrářů ČR Drahoslav Hvězda (při zahájení výstavy Gastrofest v Českých Budějovicích) vysvětlil, že cukráři si nemohou dovolit zhoršovat kvalitu používáním náhražkových surovin. Proto zdraží nebo zmenší porce:

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Hvězda: Zdražování cuikroví

Evropský výrobce letecké techniky EADS se propadá hluboko do ztráty a bude nucen dále snižovat náklady své dceřiné společnosti - leteckého gigantu Airbus. Na pilotní ekonomický projekt Evropské unie se tak valí další nepříjemnost. Dodavatelé z České republiky mohou paradoxně těžit z úsporných opatření, které bude Airbus nucen přijmout. Myslí si to i Luděk Nechleba, obchodní a marketingový ředitel společnosti Inter Informatics Group. Ta se podílí na návrzích interiéru a systémů kabin letadel Airbus:

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Nechleba: Nižší náklady českých výrobců letadel

Sezonní autovlak Jadran Expres, který v létě pendluje mezi Prahou a Splitem, přepravil letos téměř 12 tisíc lidí a 850 automobilů nebo motorek. Poslední souprava se vrátila z Chorvatska 9. září. Dráhy jsou se zájmem o autovlak spokojeny, nové trasy ale nechystají, říká tiskový mluvčí podniku Ondřej Kubala:

Přehrát

00:00 / 00:00

O. Kubala: Jadran Expres

Jitka Hanžlová, Ivan Mls, Michal Šupita Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme