Šéf Energetického regulačního úřadu: Výpočet záloh problém není, tím jsou nekalé praktiky

Mechanismus výpočtu záloh za energie není podle šéfa rady Energetického regulačního úřadu Stanislava Trávníčka problematický. Problém představují smlouvy, které se uzavírají pomocí nekalých obchodních praktik. Trávníček to v pondělí řekl po jednání s ministrem průmyslu a obchodu Jozefem Síkelou (za STAN). Příkladem může být změna smlouvy na spotový, neboli dynamický trh, kdy se cena elektřiny neustále mění a není fixovaná.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žárovky (ilustrační foto)

Problematická může být například změna smlouvy na spotový, neboli dynamický trh (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka PxHere (CC0 Public Domain)

Síkela uvedl, že počet stížností na výši záloh za energie se letos ztrojnásobil. Většinou se ale ukáže, že zálohy vzrostly právě kvůli vyšší ceně energií.

Trávníček řekl, že Energetický regulační úřad letos obdržel asi 900 podání v souvislosti se zálohami a vysokými cenami. Jedno podání se může týkat i vyššího počtu jednotlivých zákazníků, celkově tak jde o stížnosti tisíců zákazníků. Celkem zhruba 200 stížností šlo do správního řízení kvůli porušení zákona, kde se vyměřují pokuty.

‚Já už fakt nevím. Žiju ze dne na den.‘ Samoživitelka má na den 120 korun, bojí se zdražování energií

Číst článek

„Hlavním problémem se jeví uzavírání kontraktů na takzvané spotové ceny. To jsou kontrakty, kdy odběratelé platí za energie částku odpovídající aktuální ceně na mezinárodním trhu,“ uvedl Síkela.

Tím, že ceny energií neustále rostou, rostou také platby za energie a v té souvislosti i samotné zálohy. „Tyto kontrakty uzavírané na spotové ceny umožňují obchodníkům přenášet veškerá, nebo alespoň část rizik plynoucí ze současné velmi nestabilní a nejisté situace na trhu, pouze na spotřebitele,“ řekl Síkela.

Domácnosti podle něj v takovém případě dopředu neví, jaké náklady za energie budou platit. Zmínil také případy, kdy dodavatelé převedli zákazníky na tento spotový kontrakt, aniž by je o tom dopředu informovali.

V loňském roce se stávalo, že domácnosti na spotové ceny převedli takzvaní zprostředkovatelé, kterým domácnosti před lety daly plnou moc k zastupování. Po novele energetického zákona od letošního roku ale již stát činnosti těchto zprostředkovatelů reguluje, zavedl například jejich povinný registr.

Pokračující kontroly

Premiér Petr Fiala (ODS) ve středu po jednání vlády uvedl, že ministerstvo průmyslu a obchodu prověří, zda dodavatelé energií vyměřují zákazníkům zálohy odpovídající očekávané spotřebě a ceně energií, tedy zda dodavatelé zálohy nezneužívají.

Trávníček v pondělí uvedl, že regulační úřad bude pokračovat v kontrolách jako dosud. Úřad se podle něj zaměřuje na všechny typy kontrol, postup podle něj často vyplývá z toho, kolik spotřebitelů si na jaký problém stěžuje.

„Chtěli bychom posílit možnosti toho, aby regulační úřad mohl účinně postupovat proti nekalým praktikám, to znamená, aby se zpřísnila možnost postižení obchodníků za přestupky v oblasti nekalých praktik,“ uvedl Trávníček.

Předseda rady Energetického regulačního úřadu Stanislav Trávníček v době, kdy bylo povinné nosit respirátory | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme