EU hledá v Číně pomoc pro své zadlužené členy

Čína chce pomoci zadluženým evropským ekonomikám. O konkrétních možnostech jedná v Pekingu předseda Evropské rady Herman Van Rompuy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Evropské unie Herman Van Rompuy v Praze

Prezident Evropské unie Herman Van Rompuy v Praze | Foto: Filip Jandourek

Čína je rozhodnuta i nadále skupovat evropské dluhopisy. V současnosti už například drží 12,5 procenta španělského dluhu a podobně pomáhá i Řecku. O nákupu dluhopisů za 5 miliard eur pak už vloni v prosinci požádalo Čínu i Portugalsko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání Van Rompuye v Pekingu sleduje zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš

Další možnosti čínských investic do eura mají přinést rozhovory Van Rompuye v Pekingu, kde ho přijme prezident Chu Ťin-tao, premiér i další čínští představitelé.

Pomoc nebude zadarmo. Peking žádá zrušení zbrojního embarga, které EU zavedla po masakru na pekingském náměstí Nebeského klidu v roce 1989.

Řada evropských zemí, především Francie, tento požadavek podporuje. Otázkou je, zda se Američanům podaří své evropské spojence přesvědčit, aby zákaz prodeje zbraní nezrušili.

Předseda Evropské rady jedná v Pekingu krátce poté, co Brusel uvalil clo na čínský křídový papír. Čína to označuje za nefér rozhodnutí, porušující pravidla Světové obchodní organizace.

Opatření prý navíc přichází krátce poté, co EU naopak zrušila antidumpingová cla na koženou obuv z Číny a Vietnamu a zastavila vyšetřování dovozu modemů pro internetové připojení.

Robert Mikoláš, Igor Maňour Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme