Evidence pump by měla zkvalitnit pohonné hmoty

Od zítřka už by v Česku neměly existovat žádné neevidované čerpací stanice. Všichni majitelé benzínových pump totiž musí nejpozději do dnešního dne na ministerstvu průmyslu a obchodu nahlásit údaje o svém podnikání. Nařizuje jim to nový zákon o pohonných hmotách, který začal platit na začátku letošního září.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benzin

Benzin | Foto: www.automarket.co.yu

Evidence čerpacích stanic má přispět hlavně ke zkvalitnění pohonných hmot, říká Jan Zaplatílek z ministerstva průmyslu a obchodu. "Evidence čerpacích stanic by měla být jedním z nástrojů, který napomůže České obchodní inspekci při jejich kontrolách. Lze předpokládat, že se do budoucnosti odrazí v kvalitě prodávaných pohonných hmot na tuzemském trhu," doplnil.

Už dnes je ale kvalita tuzemských pohonných hmot srovnatelná s ostatními zeměmi Evropské unie. Výrazně se zlepšila za poslední rok. "Určitě za tím stojí nejen zákon, který platí od 1. září, a také vyšší kontroly. Navíc v poslední době veškeré skandály, které tady proběhly. Tyto pumpy se musely stáhnout z českého trhu. To je asi to nejhorší, co by jednotlivé pumpy mohlo potkat," vysvětlil analytik společnosti Cyrus Jan Procházka.

Podle analytika společnosti Coloseum Štěpána Pírka se řidiči nemusejí bát ani levnějšího benzínu. "Žádné objektivní měření zatím neprokázalo, že by kvalita byla výrazně odlišná. Benzín může být o trošku lepší, ale ta vyšší cena bývá zpravidla dána nějakými přidanými službami, nějaké bonusové akce, dárky a podobně."

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme