Evropská komise vytkne Česku pomalé snižování rozpočtového schodku

Evropská komise se chystá ve středu tvrdě pokárat Českou republiku za výši deficitu státního rozpočtu, respektive nedostatečnou snahu o jeho snížení. Praha se totiž dobrovolně zavázala, že schodek nebude letos vyšší než 3,3 procenta hrubého domácího produktu. Jenže deficit bude asi čtyři procenta, a to spolu s dalšími problémy znamená, že česká vláda neplní takzvaný konvergenční program, který jí má moci přijmout euro.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Berlaymont, sídlo Evropské komise

Berlaymont, sídlo Evropské komise | Foto: de.wikipedia.org

Jak Českému rozhlasu potvrdil náměstek ministra financí Tomáš Zídek, neoficiální informaci dostal už minulý pátek. "V pátek jsme byli na jednání členských států na ekonomické a finanční komisi a předseda komise mě neformálně informoval, že stanovisko, které bude vydáno ve středu, bude velmi kritické," řekl Zídek.

Ministr financí Miroslav Kalousek již před dvěma týdny řekl, že očekává z Bruselu za deficit zásadní kritiku. Podle něj pro nadměrný schodek českých veřejných financí neexistuje žádná omluva. "Kdyby kritika nezazněla, tak bych byl asi nejpřekvapenější člověk na světě. Myslím si, že se dá očekávat velmi zásadní kritika a velmi oprávněná kritika," uvedl ministr.

Jestli Česko dokáže plnit pravidla pro přijetí eura alespoň v roce 2008, závisí podle Kalouska především na tom, zda poslanci zanedlouho schválí vládní soubor reformních opatření. Od hlasování se bude odvíjet zřejmě nejen osud celé vlády, ale i Kalouskovo vystoupení na zasedáním ministrů financí EU, které se uskuteční začátkem července a jehož náplní bude i český deficit.

Ať hlasování o reformě dopadne jakkoliv, ministři financí EU dají Česku soubor opatření, který by země měla uvést v praxi, aby zabránila dalšímu překročení závazné hranice deficitu veřejných financí. To by mělo ovlivnit sestavování rozpočtu pro rok 2008. Další vývoj rozpočtových schodků rovněž odhalí, kdy Česko bude připraveno na přijetí společné evropské měny.

Kalousek chce prosadit, aby vláda stanovila pevný termín přijetí eura na 1. leden 2012. Z okolních zemí se chystá euro nejdříve přijmout Slovensko, a to od roku 2009. Maďarsko by v případě splnění svého konvergenčního plánu mohlo přijmout euro v roce 2012. Také Maďarsko má ale problémy s veřejnými financemi.

Martin Hromádka, Václav Pešička Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme