Evropská unie se dohodla na liberalizaci služeb

Evropská unie udělala další krok k liberalizaci služeb. Ministři hospodářství členských zemí dnes večer dosáhli kompromisní politické dohody ohledně znění směrnice o službách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brusel

Brusel | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Skupině převážně nových členských zemí, ve které byla i Česká republika, se podařilo dosáhnout, aby v textu směrnice byly obsažené i určité pojistky. Ty mají zabránit tomu, že by některé vlády mohly klást podnikům a živnostníkům takové překážky pro podnikání a poskytování služeb na jejich území, že by to odporovalo smyslu unijní legislativy.

Z původního návrhu směrnice o službách vypadl princip země původu, podle něj by se poskytovatelé služeb řídili právem země, ve které mají sídlo, a to vadilo hlavně některým starším členským zemím a jejich odborářům, kteří se obávají levnější konkurence ze střední a východní Evropy.

Směrnice také obsahuje dlouhý seznam oblastí, na které se nevztahuje. Jsou to například dopravní služby, školství, kultura, audiovize, sociální služby a zdravotnictví.

Pokud vše půjde hladce, měla by směrnice být do konce roku v kompromisním znění schválena Evropským parlamentem. Členské země pak budou mít čas na legislativní změny, a praktický dopad by směrnice měla mít nejspíše v letech 2009 až 2010.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme