Evropští ministři financí začnou chystat záchrannou síť pro euro

Šéfové státních pokladen členských zemí evropské sedmadvacítky jednají o vzniku stabilizačního mechanismu pro euro. Po roce 2013 má nahradit dočasný fond, ve kterém eurozóna zatím garantuje 440 miliard eur.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro a další světové měny

Euro a další světové měny | Foto: Archiv

Ty se mohou spolu s penězi z Mezinárodního měnového fondu a rezervy Evropské komise použít na úvěry pro země, které by se dostaly do podobných problémů jako Irsko nebo Řecko.

Ministři financí dostali loni v prosinci od premiérů a prezidentů zemí Unie úkol vytvořit pravidla fungování budoucího stálého stabilizačního mechanismu. Teď o nich poprvé začnou jednat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Novák z Bruselu před schůzkou Ecofinu

Unie je odhodlaná změnit kvůli vzniku takové záchranné sítě pro euro i teprve rok platící Lisabonskou smlouvu. Ovšem jen v jednom jejím článku.

Na tvorbě stabilizačního systému se bude podílet hlavně 17 zemí platících eurem. Dobrovolně se do něj ale mohou zapojit i země mimo eurozónu. Mohou se podílet na jednotlivých operacích stabilizačního mechanismu.

Česko je k takové výzvě zatím chladné. Na finanční pomoci Irsku se už ale podílely například Dánsko, Švédsko a Velká Británie, které členy eurozóny nejsou.

Detaily mechanismu možná už do března

Ještě před schůzkou ministrů financí Evropské unie se sešli šéfové resortů financí zemí eurozóny. Na tiskové konferenci po jednání řekl předseda eurozóny Jean Claude Juncker, že o balíku ještě proběhne nějaká diskuze, v zásadě jsou ale ministři financí eurozóny k nastíněným principům mechanismu ochotni se zavázat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vstup Pavla Nováka z Bruselu po jednání ministrů financí EU

Do března by pak ministři financí zemí platících eurem chtěli vypracovat detaily takové, aby si celý mechanismus získal důvěru trhů a také, aby jeho detaily mohl schválit Ecofin.

Pavel Novák, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme