Firmy můžou až do půlky února žádat o dotaci na vznik dětské skupiny

Stesky demografů nad klesající porodností určitě vyvolávají trpký úsměv na tváři mnoha rodičů malých dětí. Nedostatek míst v mateřských školkách totiž komplikuje návrat zaměstnanců do práce po rodičovské dovolené. Částečnou úlevu a řešení rodičům by ale mohl přinést vznik takzvaných dětských skupin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rodina, děti (ilustrační foto)

Rodina, děti (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Vláda původně slibovala, že situaci rodičů, kteří se chtějí vrátit do práce, zlepší. Například úlevou na dani a pojistném pro firmy, které zaměstnají pracovníky na částečný úvazek. To ale v dohledné době neudělá. Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová řekla, že do voleb se to určitě nestihne.

Místo toho vláda podpoří takzvané dětské skupiny. Službu hlídání předškolních dětí nabídne zaměstnavatel v prostorách, které sám spravuje. Zajistí pečovatelky nebo pečovatele, stravování a podobně. Zařízení má podobné předpisy jako školka, ale mírnější. Rodiče za službu platí, ale jen nutné náklady. Dětská skupina nesmí být komerční - tedy zisková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dalšímu vývoji ohledně vzniku dětských skupin se věnovala redaktorka Jitka Hanžlová

Návrh zákona počítá také s daňovým zvýhodněním dětských skupin. Pro zaměstnavatele budou daňově uznatelné náklady na zřízení a provoz dětské skupiny. Pro zaměstnané rodiče bude sleva na dani z příjmů.

Nový zákon by měl platit od začátku příštího roku. Teď je v připomínkovém řízení, to skončí 18. února. Do vlády by mohl jít někdy v březnu. Ovšem fungovat mohou taková zařízení už teď. A kromě toho: podniky - nebo příspěvkové organizace mohou také už teď získat na zřízení a provoz dětské skupiny dotaci.

Zájemci musí žádost o dotace z evropských fondů odevzdat do 15. února. Mohou získat až 2,5 milionu korun na zřízení a osmnáctiměsíční provoz dětských skupin. Dál budou fungování financovat z poplatků rodičů. Dotaci mohou získat podniky, neziskové organizace, školy nebo místní samospráva.

Děti | Foto: Tomáš Adamec

Podmínkou je, aby v organizaci pracovalo nejméně 20 lidí a aby kapacita takové dětské skupiny byla 7 a 24 míst. Podrobnosti a návod k vyplnění přihlášky jsou na webových stránkách ministerstva.

Zatím se o dotaci přihlásilo 130 společností. Ministerstvo práce ale předpokládá, že teď v posledních dnech bude žádostí o dotaci mnohem víc, protože z předchozích zkušeností usuzuje, že hodně firem podává žádost na poslední chvíli.

Návrh věcného záměru zákona o dětské skupině byl schválen vládou už v srpnu loňského roku. Ta zároveň uložila vypracovat paragrafové znění návrhu zákona a předložit jej kabinetu do konce března letošního roku.

Jitka Hanžlová, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme