Haléři se v ČR hotově už několik let neplatí, stále ale tvoří ceny

Haléři se sice v České republice už několik let neplatí, přesto obchodníci pořád všechny ceny uvádí v haléřích. V bezhotovostních platbách se s těmito jednotkami běžně setkáváme, při platbě v hotovosti ale prodavač částku vždy zaokrouhlí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mince v dlani

Mince v dlani | Foto: Fotobanka stock.xchng, Sufi Nawaz

Zákon o České národní bance nařizuje dělení koruny na haléře. Ty tvoří ceny a jsou důležité v účetnictví. Podle profesora ekonomie z Univerzity Karlovy Michala Mejstříka mají haléře důležitou roli.

„Haléř je jako bezhotovostní platidlo prostředkem vytváření takového rovnoměrnějšího rozdělení cen,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O význam haléřů se zajímal redaktor Michael Rozsýpal

Náklady na výrobu nejmenších mincí byly ale už vyšší než jejich hodnota, a proto centrální banka haléře postupně stáhla z oběhu. Nebyl to ale jediný důvod.

„Tím hlavním důvodem bylo to, že přestaly obíhat mezi lidmi. Lidé je už ČNB nevraceli zpátky, obchodníci je také nevraceli. My jsme tedy de facto haléře pouze vydávali, ale už nedostávali zpátky,“ vysvětluje mluvčí České národní banky Petra Hájková.

Jak postupem času haléře ztrácely svou hodnotu, tak spíše v peněženkách překážely a lidé s nimi platili stále méně. I přesto se ale koruna i dál bude dělit na sto haléřů.

„Haléře mají významnou cenotvornou roli, a proto se o jejich zrušení v žádném případě neuvažuje. V bezhotovostním styku se haléře stále běžně používají, nikdy se používat nepřestaly. Vychází to právě z toho, že zákon s haléři stále ještě počítá,“ dodává Petra Hájková.

Nejen při tvorbě cen, ale třeba i při obchodování na burze je totiž podle ekonoma Michala Mejstříka dělení na co nejmenší jednotky nezbytné.

„Jen si vzpomeňte, že třeba v minulosti se na řadě burz obchodovalo přes čtvrtiny, osminy, šestnáctiny a tak dále,“ upozorňuje.

Dělení na setiny je ale podle profesora Mejstříka praktičtější a jednodušší, jak ukazuje na příkladu.

„Když si představíte závod na 100 metrů, tak asi těžko byste rozlišili běžce, kdybyste měřili jejich rychlost pouze na desetiny,“ říká Michal Mejstřík.

Eurocenty možná potká osud českých haléřů

V budoucnu by Česká republika měla přijmout euro a s korunami dělenými na sto haléřů se tedy pravděpodobně rozloučíme.

Kdy to ale bude, zatím nikdo neví. I Evropská centrální banka řeší náklady na výrobu nejmenších mincí. Uvažuje o zrušení jedno a dvou centů nebo o jejich levnější výrobě.

České desetníky a dvacetníky přestaly platit už před 10 lety, před pěti lety pak padesátníky. Ty je ještě stále možné do konce srpna příštího roku v České národní bance vyměnit.

bre, Michael Rozsypal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme