Hospodaření Česka skončilo rekordním růstem zadlužení

Zadlužení našeho státu loni rekordně rostlo. Podle údajů ministerstva financí skončilo hospodaření státního rozpočtu schodkem 97 miliard 300 milionů korun. Tento historicky druhý nejhorší schodek je ještě o víc než 13 a půl miliardy korun vyšší, než schválila Poslanecká sněmovna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Takový schodek je studenou sprchou pro všechny, kdo volají po reformě veřejných financí. Znamená to, že i když se ekonomice daří a státu rostou příjmy, stále více se zadlužuje. V porovnání s předcházejícím rokem vzrostl deficit státního rozpočtu o neuvěřitelná 73 procenta.

Podle hlavního ekonoma Raiffaisen bank Pavla Mertlíka za to jednoznačně mohou politici. "Je to odraz toho, že tady byl supervolební rok a vlastně permanentně trvající volební situace, a to i po volbách. A všechny vlády, které v tu dobu vládly, utrácely, jak mohly," vysvětlil Mertlík.

Veřejné finance jsou proto podle Vladimíra Pikory z Next Finance časovanou bombou, protože současný růst ekonomiky nevydrží navždy, a my jsme promarnili dva roky nejvyššího ekonomického růstu. "Vezmeme-li v úvahu, že ekonomika roste zhruba o šest procent a že deficit rozpočtu činí téměř 100 miliard, je výsledek rozpočtu velmi špatnou známkou pro politiky. Je velkou otázkou, jak velký by byl deficit, kdyby byla ekonomika v recesi. Podniky by propouštěly a stát by musel živit rostoucí armádu nezaměstnaných. Politici vidí, jak se blíží rozpočet k explozi, ale stále nic nedělají," doplnil ekonom.

V této souvislosti je zajímavé, že sousední Slovensko naopak schodek svého státního rozpočtu v loňském roce snížilo. Česká republika bude v zadlužování pokračovat i letos. Státní rozpočet počítá se schodkem přes 91 miliardu korun.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme