Hřenské podnikatele rozlítila nová uzavírka silnice na Děčín

Silnice mezi Děčínem a Hřenskem je po pouhých jedenácti dnech provozu znovu uzavřená kvůli padajícím skálám. To je ale rána místním podnikatelům, kteří krajskému úřadu vyčítají, že měl od loňských srpnových povodní dostatek času skály zabezpečit. Chtějí proto na krajský úřad podat stížnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hřensko

Hřensko | Foto: Hřensko

Hřenský podnikatel, který si přeje zůstat v anonymitě, ale jehož jméno má naše zpravodajská redakce k dispozici, se za sebe i za ostatní kolegy v podnikání zlobí, že krajský úřad o uzavírce předem neinformoval.

"Podnikatelé, kteří mají penziony a benzínové pumpy na silnici, nechali nakoupit skladové zásoby, udělat reklamy, zaměstnat personál a po jedenácti dnech silnici bez jakéhokoliv upozornění silnici opět zavřeli že padá skála. To rozhodně není pro úřad nová informace," zlobí se podnikatel.

Podle vedoucí ústeckého úřadu Lenky Jelašičové se skály monitorují už léta a při uzavírání silnice se reaguje na akutní situaci. Právě včera v poledne došlo na nové hlášení. "Silnice je silně ohrožena zřícením skalního objektu, které může činit až 1300 kubíků, a z tohoto důvodu bylo nutné silnici okamžitě uzavřít s ohledem na bezpečnost," vysvětluje.

Uzavírka bude podle Jelašičové platit až do doby, než bude instalováno automatické monitorovací zařízení skalního bloku, propojené se světelnou signalizací. To ne prý otázka nejvíce dvou týdnů.

Monitorovací zařízení je jen bezpečnostním řešením. Konečnou sanaci skal však podle náměstka hejtmana Ústeckého kraje Jaroslava Foldyny komplikuje spor, kdo by ji měl vlastně financovat. "Nastává opětovná diskuze o tom, jestli je to vlastní komunikace Ředitelství silnic a dálnic, nebo Lesy České republiky, od nichž hrozí sesuv na komunikaci," potvrzuje náměstek.

Hřensko, které žije z turistického ruchu, loni postihly dvě pohromy: v prvním pololetí padající skály, v srpnu pak povodně, při nichž Labe zaplavilo celou obec. Místní hraniční přechod byl až do začátku prázdnin uzavřen.

Lenka Rákosová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme