Hyundai se rozhoduje, zda otevře na severní Moravě továrnu

Severní Morava se může stát významným centrem automobilového průmyslu. Jihokorejská společnost Hyundai se rozhoduje, jestli tam postaví továrnu s roční produkcí kolem tří set tisíc vozidel. V tuto chvíli je zřejmě nejvhodnější lokalitou průmyslová zóna v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Tam je ale nutné dořešit majetkové vztahy k pozemkům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hyundai Accent WRC

Hyundai Accent WRC | Foto: Jiří Zíta

Jihokorejci berou Česko jako hlavního kandidáta a velmi pečlivě se rozhodují. Slíbil jsem ale mlčenlivost, potvrdil hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský. Ostravsko má podle něho spoustu výhod. "Určitě pro nás hovoří geografická poloha, blízkost Žiliny jako velké investice, počet obyvatel v tomto kraji, technická erudice, ale rozhodnutí je na investorovi," přiblížil.

Automobilka by mohla nabídnout práci podle odhadů zhruba třem tisícům lidí. Úřady práce jsou připraveny splnit jakékoliv požadavky, třeba na rekvalifikace, řekla mluvčí ostravského úřadu Svatava Baďurová. "Nepochybně na tuto investici zareagují také různé školící zařízení a vzdělávací instituce," doplnila.

Podle hejtmana Tošenovského se dá předpokládat, že vedení společnosti Hyundai o této rekordní investici definitivně rozhodne nejpozději do tří měsíců. Ve hře ale stále zůstává také Polsko a Slovensko.

O výstavbě továrny jednal včera s premiérem Jiřím Paroubkem a dalšími představiteli sám šéf automobilky Hyundai Čong Mong-ku. Jeho výraznou vlastností je prý smysl pro detail. Jak napsal časopis Time, dodnes prý rozhoduje, jak má vypadat vánoční stromek v centrále Hyundai. Z toho vyplývá, že si i místo pro novou automobilku zřejmě vybere až po důkladném zvážení všech podmínek.

Továrna by mohla pravděpodobně už v roce 2008 začít produkovat 300 000 vozů ročně, tedy stejně jako továrna TPCA v Kolíně. Hyundai zatím v Evropě žádnou výrobu nemá, jediná základna je v Turecku. Na Slovensku ale staví provoz automobilka Kia, která je součástí skupiny Hyundai. Nedávno firma vstoupila také na americký trh, když otevřela svůj závod v Alabamě.

Šéf jihokorejské firmy si včera osobně prohlédl jednu z lokalit, kterou Česká republika nabízí. Firma chce stavět výrobní haly už příští rok. Výroba by měla odstartovat za tři roky.

Martin Knitl, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme