Jak dál s pojištěním cestovních kanceláří?

Sdružení pojišťoven pro pojištění cestovních kanceláří proti krachu tzv. pool ukončí činnost. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže totiž zamítl další výjimku pro existenci sdružení a pool se proti tomuto rozhodnutí neodvolal. Podle šéfa asociace cestovních kanceláří Michala Šeby to může mít na český cestovní ruch až fatální dopad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

brazilský chlapec na pláži

brazilský chlapec na pláži | Foto: František Lutonský

"U nás je platný zákon, který nařizuje cestovním kancelářím, že musí být pojištěny. Ale na druhé straně nenařizuje žádné pojišťovně, aby toto pojištění uzavřela. To znamená, že mnoho cestovních kanceláří zanikne, anebo nebudou pojištěné a budou podnikat v rozporu se zákonem," připomněl Šeba.

K porušní zákona nedojde a klienti se nemusejí bát - slibuje pro příští rok ministerstvo pro místní rozvoj. Pojišťovat zájezdy budou nově také banky a zájezdy budou nabízet jen ty firmy, které získají licenci, potvrzující pojištění proti úpadku.

To všechno by měl mnohem přísněji než dřív kontrolovat právě resort pro místní rozvoj, tvrdí jeho mluvčí Petr Dimun: "Ke koncesi cestovním kancelářím se ještě bude vydávat licence, a to po dobu platnosti pojistné smlouvy kanceláře. Klienti budou informováni v případě, že cestovní kancelář tuto licenci ztratí. Informace bude okamžitá a veřejně přístupná na internetových stránkách ministerstva. Údaje se budou měnit doplňovat podle aktuální situace," ujistil Dimun.

Už by se tedy neměl opakovat případ Harmonie Medical z letošního léta, kdy živnostenský úřad vede s cestovní kanceláří správní řízení o odebrání koncese a ona přesto dál nabízí a prodává zájezdy, i když už její pojistka proti úpadku neplatí.

Zájem na prodloužení výjimky pro pool měly pojišťovny Generali, Allianz, Česká podnikatelská, Pojišťovna České spořitelny, Uniqa a ČSOB Pojišťovna. Výjimku ÚOHS povolil poprvé od 12. ledna 2001 na dva roky; loni v říjnu ji prodloužil až do konce roku 2003. Důvodem bylo to, že takové pojištění nabízela vedle poolu i pojišťovna Union.

Podání rozkladu proti rozhodnutí antimonopolního úřadu by podle grémia poolu neměl žádnou naději. Úřad by zřejmě nerozhodl ve lhůtě kratší než 60 dní, sjednávání pojištění pro příští rok však tak dlouho nemůže čekat.

Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme