Japonská ekonomika se dále propadá

Na japonských akciových trzích pokračují dramatické výprodeje. Hlavní index Nikkei dnes po ránu ztrácel 9 procent. A to přesto, že japonská centrální banka oznámila, že je připravena do bankovního systému země napumpovat dalších 98 miliard dolarů. Investory ale více zajímaly zprávy o možném úniku radiace z elektráren poškozených pátečním zemětřesením a následným tsunami.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Japonsko se vypořádává s následky ničivého zemětřesení - den pátý

Japonsko se vypořádává s následky ničivého zemětřesení - den pátý | Zdroj: Reuters

Jejich obavy podpořil dnes po ránu třetí výbuch v jedné z elektráren. Nervozita i proto panuje v celém regionu - index FTSE CNBC Asia ráno ztrácel 6 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci japonské ekonomiky mluvil na Rádiu Česko ekonom České spořitelny Luboš Mokráš

Japonská centrální banka dnes, stejně jako včera, pumpuje do bankovního systému země likviditu. Včera to bylo 265 miliard dolarů; dnes 98. Má to uklidnit i trhy.

„Zatím se to ale nedaří. Pumpování likvidity nestačí odvrátit obavy, které mají investoři z vývoje v japonských jaderných elektrárnách,“ uvádí ekonom České spořitelny Luboš Mokráš.

Podle něj se dá očekávat, že centrální banka bude dál pumpovat likvidity a v nejbližší budoucnosti také vláda předloží nějaký plán na odvrácení dopadů zemětřesení na japonskou ekonomiku:

„Pravděpodobně půjde o nějaký rozpočtový balíček, který bude mít za cíl napravit škody, které zemětřesení napáchalo.“

Dolar vůči jenu v noci v jednu chvíli výrazně posílil. Na trzích se začalo spekulovat o tom, že Japonsko intervenuje proti jenu.

„Je to možné. Pro Japonsko, jako pro významného exportéra, je posilování jenu nepříjemné. Dá se tedy očekávat, že kromě toho, že japonská centrální banka bude dodávat likviditu do japonského finančního systému, bude se také snažit bránit posilování jenu,“ říká Mokráš.

Využívají situace spekulanti?

Jeden z vládních úředníků řekl agentuře Reuters, že za dramatickými pohyby na trzích jsou spekulanti.

„Nemyslím si, že hlavní příčinou pohybů jsou spekulace. Mnohem pravděpodobnější je, že posilování jenu souvisí se stahováním hotovosti do japonských finančních institucí, které se prostě připravují na to, že budou potřebovat peníze na investice do obnovy infrastruktury. Ovšem samozřejmě když spekulanti vidí, že k takovému pohybu dochází, tak se k tomu přidávají a zvětšují rozsah pohybu, ke kterému dochází,“ vysvětluje Mokráš.

Podle něj se tomu dá zamezit, že centrální banka zaintervenuje a tím pádem bude zmenšovat prostor pro to, aby spekulanti dosahovali zisku a to se také děje.

Mokráš se také domnívá, že dopad japonské krize se projeví v celém finančním sektoru, i když jen dočasně:

„Dopad bude hlavně psychologický. Trhy se budou obávat vyššího rizika a budou se zbavovat rizikovějších aktiv, jako jsou akcie a komodity. Ovšem dopad na globální ekonomiku reálně nebude tak výrazný. Japonsko je totiž reálně izolované a exporty, o které svět z Japonska přijde, budou schopny nahradit jiné státy. Myslím si, že dopad se omezí primárně na Japonsko. Dopad na zbytek světa bude omezený a po prvotní psychologické reakci přijde uklidnění a trhy ty ztráty, ke kterým nyní dojde, poměrně rychle nahradí.“

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme