Japonsko dosáhlo poválečného rekordu v dluzích firem

Celkové dluhy všech japonských firem, které v průběhu října zbankrotovaly, se vyšplhaly na 8,56 biliónu jenů (asi 79,1 miliardy USD). Jak zjistila výzkumná společnost Teikoku Databank, je to o 1253 procent více než ve stejném měsíci loňského roku a zároveň jde o nejvyšší hodnotu od druhé světové války. Počet podnikových bankrotů se rovněž zvýšil a dosáhl 1711 případů, což je z meziročního pohledu nárůst o 22,7 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silný nárůst objemu dluhů se dostavil v reakci na pád dvou životních pojišťoven, které byly nuceny ukončit činnost a požádaly o soudní ochranu před věřiteli. Jedna z pojišťoven, Kyoei Life Insurance, sice patřila jen ke středně velkým, vzhledem k objemu jejích dluhů ale pád ústavu znamenal největší podnikový bankrot v dějinách Japonska.

Kyoei byla jedenáctou největší životní pojišťovnou v zemi s aktivy kolem 4,61 biliónu jenů, její dluhy ale ke konci března činily 4,5 biliónu JPY. Bankrot pojišťovny se přitom dostavil jen několik týdnů poté, co v Japonsku zkrachovala další pojišťovna, a sice Chiyoda Mutual Life Insurance. Již 96 let starý pojišťovací ústav měl celkové dluhy kolem 2,94 biliónu jenů a stal se první institucí, která se při svém pádu řídila již novými pravidly.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme