Josef Šťáva prodal akcie firmy Diag Human

V letité kauze Diag Human, ve které může stát přijít o více než 10 miliard korun, dnes přišel další obrat. Majitel společnosti Diag Human Josef Šťáva prodal své akcie v této firmě. Novým majitelem je mezinárodní konsorcium investorů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Diag Human - ilustrační obrázek

Diag Human - ilustrační obrázek | Foto: Emanuel Macoun

Kdo přesně se za novým majitelem skrývá, zatím není jasné. Změna majitele firmy by se ale neměla promítnout do jejího sporu s českým státem.

Přehrát

00:00 / 00:00

komentátor týdeníku Ekonom Robert Břešťan a vedoucí katedry mezinárodního práva PF UK Pavel Šturma v odpoledních Ozvěnách dne.

„Diag Human je právnická osoba. Soud se nevedl s Josefem Šťávou jako fyzickou osobou, ale s firmou Diag Human a to pokračuje,“ poznamenal komentátor týdeníku Ekonom Robert Břešťan.

Právník firmy Jan Kalvoda už v minulých dnech uvedl, že soudy ve Vídni a v Paříži uznaly nález, podle kterého musí Česká republika společnost odškodnit. Rakušané poté zabavili tři umělecká díla zapůjčená na výstavu do Vídně.

České ministerstvo zahraničí ale dnes oznámilo, že rozhodnutí zahraničních soudů ohledně exekucí českého majetku odporují zásadám mezinárodního práva.

Přehrát

00:00 / 00:00

Advokát Filip Hruška v pořadu Stalo se dnes.

„Vychází se z toho, že soudy jednoho státu nemohou soudit jiný svrchovaný stát bez jeho souhlasu. A nemohou zabavovat jeho majetek,“ vysvětlil vedoucí katedry mezinárodního práva na pražské právnické fakultě Pavel Šturma.

Trochu jinak to vidí například advokát Filip Hruška: „Pochopil jsem, že se ministerstvo odvolává na takzvané vídeňské úmluvy. Je to vídeňská úmluva o diplomatických stycích a vídeňská úmluva o konzulárních stycích. V úmluvě o diplomatických stycích je výslovně řečeno, že nemovitosti diplomatické mise, jejich zařízení a jiný majetek, nemůže být předmětem exekuce.“

U úmluvy o konzulárních stycích je pak ochrana slabší. „Týká se jenom místností, ve kterých jsou vykonávány konzulární činnosti. Nelze do nich bez souhlasu konzula vstupovat. To je pravděpodobně to, na co se ministerstvo zahraničí odvolává. Ale o tom, že by byl obecně majetek České republiky vyňat z exekuce v jiných státech, mi není nic známo,“ podotkl Hruška.

ak, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme