Jukos nesplatil daňový nedoplatek a čeká exekutory

Moskva zažívá jednu burzovní bouřku za druhou. Dění okolo ropného giganta Jukos totiž vyhání ceny jeho akcií nahoru, aby vzápětí spadly prudce dolů. O půlnoci totiž vypršela lhůta, dokdy měla firma splatit dlužné tři a půl miliardy dolarů. Její majetek tak mohou kdykoli začít zabavovat exekutoři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rafinerie

rafinerie | Foto: Jan Rosenauer

Nejbohatší ruský vězeň a hlavní akcionář Jukosu Michail Chodorkovskij navrhl vedení podniku, aby použilo akcie největších akcionářů na úhradu dluhu za rok 2000. Potvrdil to Chodorkovského advokát Anton Drel po návštěvě ve vězení.

Náměstek ministra financí Sergej Šatalov však dnes oznámil, že žádný podobný návrh či dopis na ministerstvo nedorazil. "Není mi nic známo o návrhu, jak zaplatit daňový nedoplatek či restrukturalizovat dluh," uvedl Šatalov.

Kromě toho Šatalov vyjádřil pochybnost, jak je možné uskutečnit úhradu dluh akciemi, protože podle ruských zákonů je možné platit daně pouze peněžní úhradou. I kdyby ale Jukos zaplatil, problémů by se tím nezbavil. Dalších asi 98 miliard rublů od něj úřady budou chtít i za rok 2001 a další peníze zřejmě i za roky 2002 a 2003.

O hroutícím se ropném kolosu Jukos bude kromě jiného jednat v Moskvě německý kancléř Gerhard Schröder s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Němci mají u fimy značné pohledávky. Problémy Jukosu by se mohly dotknout také České republiky. Naše země je totiž na ruské ropě poměrně závislá a dá se tedy očekávat zdražení pohonných hmot.

Podle ekonoma Davida Marka ze společnosti Patria On Line u nás nedostatek ropy nehrozí, prodraží se ale její dovoz. "Jukosu patří část ropovodu, kterým teče ropa do České republiky. Alternativní možnost zde je, máme možnost přivést ropou ropovodem, který vede z Terstu. Tato cesta je ale o něco dražší," vysvětlil Marek.

Spor mezi úřady a Jukosem je od samého začátku považován za boj Kremlu proti oligarchům. Ti se k majetku většinou dostali začátkem 90. let, ale většinou takovým způsobem, který Kreml často zpochybňuje.

Martin Hromádka, Mária Mikušová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme