Každý třetí obchodník vás šidí, varuje obchodní inspekce

Téměř každý třetí obchod nebo restaurace šidí zákazníky. Špatně účtují a šidí nápoje i pokrmy. Zjistila to Česká obchodní inspekce. Nejvíce problémů v průběhu turistické sezóny odhalila v Praze a ve středních Čechách. Nejméně prohřešků zaznamenala na sportovištích, hradech, zámcích a koupalištích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stánkaři na koupalištích nabízejí lidem především smažená a těžká jídla

Stánkaři na koupalištích nabízejí lidem především smažená a těžká jídla | Foto: Lucie Maxová

Letní kontrolní akce v atraktivních a často navštěvovaných oblastech je přednostně zaměřena na prodej zboží a nabídku služeb v rámci turistické sezóny.

Z průběžných výsledků ČOI vyplývá, že právě v těchto oblastech dochází často k porušování zájmů spotřebitelů a zákonů, a to zejména zákona o ochraně spotřebitele.

„Bohužel zjišťujeme stále stejné nešvary a s postupem léta se situace nelepší,“ řekl ústřední ředitel ČOI Vladimír Velčovský. „Každý třetí kontrolovaný subjekt porušil zákon, a to nejčastěji tím, že nesprávně účtuje ceny nebo nerespektuje další zásady poctivosti prodeje. Prodává něco na váhu a nemá ověřená měřidla, nalévá do skla a nemá cejchované sklo. Cena označená mnohdy neodpovídá ceně zaplacené,“ upřesnil.

Z výsledků zjištěných porušení vyplývá, že spotřebitelům nebyly zboží nebo služby správně účtovány, případně prodávající nedodržovali deklarovanou míru nápojů a hmotnosti pokrmů. Takových případů odhalili kontroloři 46.

Informace o ceně výrobků nebo služeb nebyla spotřebitelům poskytnuta ve 22 případech a doklad o koupi se všemi náležitostmi nebyl vydán v 11 případech.

Podle Velčovského je situace nejhorší na jednorázových akcích, hlavně na festivalech. „U jednorázových akcí je to složitější, protože prodejci cítí šanci, že se jednorázově mohou napakovat, nejsou tak připraveni. Čili tam jsou ta provinění závažnějšího charakteru,“ vysvětlil.

„ČOI proto doporučuje spotřebitelům, aby ani o dovolené netolerovali podnikatelům nesprávné míry nápojů nebo svévoli při účtování a na místě požadovali nápravu," upozornil Velčovský.

Dosud bylo uloženo 50 pokut za 73 tisíc korun na místě, o dalších bude rozhodnuto ve správním řízení.

Jana Zemanová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme