Hodnota bitcoinu se vrátila na dubnovou úroveň. Kryptoměna se propadla o více než 16 procent

Nejznámější kryptoměna bitcoin v sobotu výrazně oslabuje, od pátku její cena odepsala více než 16 procent a klesla pod 48 000 amerických dolarů. Ukazují to záznamy na specializovaném webu CoinDesk. Oslabují i další kryptoměny, jako je ethereum. Krátce před devátou ranní se bitcoin pohyboval kolem 47 050 dolarů, předtím se ale jeho cena propadla až ke 42 000. Kryptoměna ethereum za posledních 24 hodin odepisovala přes 15 procent na 3850 dolarů.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Virtuální měna bitcoin

Hodnota bitcoinu se vrátila na úroveň ze začátku dubna | Foto: Dado Ruvic | Zdroj: Reuters

Celková tržní hodnota kryptoměn se v současné době pohybuje kolem dvou bilionů dolarů (asi 45 bilionů korun), uvádí server CoinGecko. Vrátila se tak na úroveň ze začátku dubna, kdy tuto hranici překonala poprvé.

Bitcoin začátkem listopadu vystoupil nad 68 000 amerických dolarů, čímž zdolal předchozí rekord. Ten byl z dubna, kdy se cena bitcoinu po rychlém růstu dostala k 65 000 dolarů. S kryptoměnami se obchoduje nepřetržitě.

První země světa zavádí bitcoin. Má nejznámější kryptoměna šance proti tradičním penězům?

Číst článek

Sobotní propad začal kolem páté hodiny ranní a v následujících minutách nabral výprodej na promptním trhu na intenzitě. Po něm se na trhu finančních derivátů spustila vlna prodejních pokynů a následoval ještě výraznější propad.

Zatím jsem zaznamenal, že se prodalo více než 4000 bitcoinů, což trh stlačilo prudce dolů,“ uvedl expert na kryptoměny a šéf společnosti CEC Capital Laurent Kssis. „Hned 1500 bitcoinů se v čase toho propadu vlastně prodalo za méně než jednu minutu,“ dodal.

V nákupech ale pokračuje středoamerický stát Salvador, jehož prezident Nayib Bukele je velkým příznivcem kryptoměn.

„Salvador právě využil propadu cen k nákupu,“ tweetoval prezident, který se na svém twitterovém účtu označuje jako „CEO of El Salvador“, tedy generální ředitel Salvadoru. Salvador se na začátku září stal první zemí na světě, kde se bitcoin stal oficiálním platidlem.

Tento krok vedl k rozsáhlým protestům z obav, že bitcoin v této chudé latinskoamerické zemi vyvolá nestabilitu a inflaci. Vedle bitcoinu se v Salvadoru platí americkým dolarem. Mnoho mezinárodních institucí před používáním kryptoměn varuje. Mezinárodní měnový fond se v listopadu vymezil i proti rozhodnutí Salvadoru přijmout bitcoin jako oficiální měnu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme