Bitcoin překonal hranici 47 000 dolarů a dostal se na letošní maximum. Posiluje i ethereum

Nejznámější kryptoměna bitcoin vystoupala nad 47 000 dolarů (1,16 milionu Kč), je nejvýše od začátku ledna. Obdobně posiluje i ethereum. Od letošního minima ze 24. ledna si bitcoin připisuje přes 40 procent.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cena bitcoinu spadla pod 3000 amerických dolarů.

Nejznámější kryptoměna bitcoin vystoupala nad 47.000 dolarů (ilustrační foto) | Foto: Benoit Tessier | Zdroj: Reuters

Kolem jedenácté hodiny si bitcoin podle specializovaného serveru CoinDesk připisoval 5,4 procenta na 47 057 dolarů. Během seance vystoupal nad 47 500 dolarů. Druhá největší kryptoměna ethereum ve stejnou dobu stoupala o 5,7 procenta na 3324 dolarů.

Rusko hledá nové možnosti ohledně plateb za vývoz energií. Zvažuje i přijímání bitcoinů

Číst článek

Výraznější růst bitcoinu brzdí mimo jiné skutečnost, že americká centrální banka (Fed) a další centrální banky začaly zpřísňovat svou měnovou politiku, kterou dříve rozvolnily kvůli dopadům pandemie.

Toto zpřísňování mimo jiné znamená, že do rizikovějších aktiv, tedy i do kryptoměn, směřuje méně peněz, připomněla agentura Bloomberg.

Kryptoměny se navíc dostaly pod drobnohled kvůli spekulacím, že mohou být použity k obcházení protiruských sankcí. Mnozí analytici toto tvrzení odmítají.

Bitcoin a ethereum tento měsíc posilují spolu s americkým akciovým trhem. Hranici 45 000 dolarů, jíž se v lednu nejznámější kryptoměna jen dotkla, bitcoin spolehlivě překonal v sobotu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme